bor

Töltött csirke borban párolt hagymával

Töltött csirke borban párolt hagymával Hozzávalók: 2 tisztított csirke, só, 4 zsemle, a két csirke mája, 2 keményre főzött tojás, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl étolaj. A csirke mellé: 12 szem kisebb burgonya, 1 nagyobb cukkini, 1 padlizsán, 5 sárgarépa, 3 vöröshagyma. A párolt hagymához: …

Töltött csirke borban párolt hagymával Tovább »

Kemencés sült

Kemencés sült Hozzávalók: a császárszalonnához: egy nagyobb darab császárszalonna, kömény, fokhagyma, őrölt pirospaprika, koriander, só. A sertéssülthöz: 1 sertéscomb, 30 dkg házi füstölt szalonna, őrölt feketebors, só, majoránna, kömény, őrölt fűszerpaprika. A csülökhöz: 4-5 gerezd fokhagyma, őrölt feketebors, só, kömény. A húsok alá és tetejére étolaj, 3 dl olaszrizling. A húsokat a sütés előtti napon …

Kemencés sült Tovább »

Balatoni vegyes halászlé

Balatoni vegyes halászlé Hozzávalók: törpeharcsa, keszeg, balin, ezüstkárász, ponty, a halak ikrája, 6 kisebb fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 2 dl olaszrizling, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál mangalicazsír, 1 paradicsom, 2 teáskanálnyi csípős őrölt paprika. Először előkészítjük az alapléhez valókat. Két kisebb fej vöröshagymát felvágunk, a bográcsunk (fazekunk) aljába szórjuk. Rárakjuk a megtisztított, …

Balatoni vegyes halászlé Tovább »

Borleves

Borleves Hozzávalók: 1 liter vörös-vagy fehérbor, 1 liter víz, csipetnyi só, 15-20 szem szegfűszeg, 1 egész fahéjforgács, ízlés szerint (10-15 dkg) kristálycukor. 4 db szikkadt kis kifli. A habaráshoz 4 egész tojás, 2 dl tejföl. A bort a vízzel és csipetnyi sóval felforraljuk. A kifliket feldaraboljuk. A tojásokat felütjük, felhabosítjuk, és hozzákeverjük a tejfölt. Amikor …

Borleves Tovább »

Hólabda

Hólabda Hozzávalók: egy dl tej, 4 teáskanál porcukor, fél dl fehérbor, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 4 teáskanál tejföl, kb. 20 dkg liszt. A sütéshez bő zsír, vagy olaj. A szóráshoz vaníliás porcukor. A tejet, porcukrot, bort, tojásokat, és tejfölt összegyúrjuk a liszttel. Lisztezett gyúródeszkán cipóvá alakítjuk. Háromfelé választjuk, és egyenként kisodorjuk. Derelyevágóval nagyobb …

Hólabda Tovább »

Füles fánk

Füles fánk Hozzávalók: csipetnyi só, 4 kávéskanál porcukor, egy dl tej, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél dl fehérbor, 1 csapott fakanálnyi sertészsír, 25 dkg liszt (ill. amennyit felvesz). A sütéshez sertészsír (vagy étolaj). A töltelékhez fél liter tejszín, néhány kanál porcukor, a tetejére fahéjas porcukor. A tejet …

Füles fánk Tovább »