édesség

Csiripiszli

Csiripiszli Hozzávalók: 1 kg búza, 50 dkg liszt, víz. A búzát többször átmossuk, amíg tiszta lesz. Tálba tesszük annyi vízzel, hogy ellepje, és két napig állni hagyjuk. Szűrőbe szedjük, és lecsepegtetjük. Itt is pihentetjük egy napig. Másnap gyúródeszkán (nagyobb tálcán) kétujjnyi vastagon elterítjük, egy nedves tüll anyaggal letakarjuk. Szobahőmérsékleten négy napig állni hagyjuk, közben vigyázunk, …

Csiripiszli Tovább »

Marcipán

Marcipán Hozzávalók: 25 dkg darált mandula, 25 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, pár csepp keserű mandula aroma. A hámozott mandulát megszárítjuk, ledaráljuk. Porcukorral elkeverjük. A tojás fehérjét habbá verjük, és a cukros mandulába kézzel beledolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg a mandula olaja kioldódik, és az egész – mint a tészta – összeáll. Ezt azonnal felhasználhatjuk, színezhetjük …

Marcipán Tovább »

Gesztenyelekvár és gesztenyemassza

Gesztenyelekvár és gesztenyemassza Hozzávalók: A lekvárhoz: 2 kg gesztenye, 70 dkg cukor, fél kávéskanál nátrium-benzoát, 4 dl víz, 4 evőkanál rum. A masszához: 1 kg főzött, tisztított gesztenye, 25 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 evőkanál rum. A lekvárhoz való gesztenyét előző este beáztatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. 20 perc alatt …

Gesztenyelekvár és gesztenyemassza Tovább »

Köles golyó

Köles golyó Hozzávalók: 50 dkg hántolt köles, 1 liter tej, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál só. A forgatáshoz: 10 dkg cukor, 10, dkg cukros kakaó, 10 dkg cukros dió, 10 dkg darált keksz. A tejet felforraljuk. Apránként beleengedjük a kölest. Cukorral, sóval ízesítjük, és állandóan kevergetve puhára főzzük. Idő közben a levét két decinyi vízzel …

Köles golyó Tovább »