egyszerű

Paprikás krumpli vajas galuskával

Paprikás krumpli hosszú lével, vajas galuskával Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 dkg szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 púpos teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 4 gerezd fokhagyma. Galuska: 1 tojás, 1 evőkanál puha vaj, rétesliszt, csipetnyi só. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk. A szalonnát kisebb darabokra vágjuk, …

Paprikás krumpli vajas galuskával Tovább »

Paprikás-hagymás nudli sült oldalassal

Paprikás-hagymás nudli sült oldalassal Hozzávalók: 1 egész oldalas, 1 nagyobb fej fokhagyma. A tepsihez 1 evőkanál sertészsír. A fűszerkeverékhez: 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál majoránna. A nudlihoz: 50 dkg krumpli, 20 dkg liszt, só, 1 evőkanál sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej …

Paprikás-hagymás nudli sült oldalassal Tovább »

Mákos nudli

Mákos nudli Hozzávalók: 1 kg krumpli, 20 dkg liszt, fél merőkanál libazsír, 1 tojás, csipetnyi só, 25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, ízlés szerint méz. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. A legjobb, ha öreg burgonyát használunk hozzá. A tojást felütjük, összekeverjük a libazsírral és csipetnyi sóval. A krumpliba …

Mákos nudli Tovább »

Rántott saslik

Rántott saslik Hozzávalók: 2 egész csirkemell, 2 kg alma, 4 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, só, 5 dkg szezámmag, a sütéshez étolaj. A körethez: 1 kg krumpli, só. A mártogatóshoz: 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só. A csirkemellet felszeleteljük, kockákra vágjuk és besózzuk. Az almát megtisztítjuk, négyfelé vágva kiszedjük a magházát, majd …

Rántott saslik Tovább »

Almás sonkasaláta tavirózsával

Almás sonkasaláta tavirózsával Hozzávalók: 4 savanykás alma, 30 dkg főtt kukorica, 10 dkg sonka. A majonézhez: fél dl étolaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál porcukor, fél dl citromlé, csipetnyi só és őrölt bors, 2 evőkanál mustár, 4,5 dl tejföl. A díszítéshez: 3 főtt tojás, pár szelet uborka, kis csokor zeller zöld. Először a majonézt készítjük …

Almás sonkasaláta tavirózsával Tovább »

Meggyes kevert sütemény

Meggyes kevert sütemény Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg porcukor, 1,5 dl étolaj, 1,5 dl langyos tej, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 5 dkg darabolt mandula, 1 üveg magozott meggy. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz cukrot teszünk, ezzel együtt habosra keverjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk az étolajat, majd a langyos tejet is. A lisztben elkeverjük a sütőport, …

Meggyes kevert sütemény Tovább »

Diós kevert

Diós kevert Hozzávalók: (egy kisebb tepsi süteményhez) 4 tojás, 7 evőkanál porcukor, 8 dkg sertészsír, 5 evőkanál liszt, 12 dkg darált dió, 1 sütőpor. A tepsihez 1 evőkanál zsír és liszt. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat zsírral és 5 evőkanál porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként eldolgozzuk benne a darált diót. A fehérjékből 2 evőkanál porcukorral …

Diós kevert Tovább »

Piskótatekercs

Piskótatekercs Hozzávalók: 10 tojás, 10 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 10 evőkanál liszt, 3 dl baracklekvár. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kristálycukorral, vaníliás cukorral, és sütőporral habosra keverjük. Ezután a fehérjéből is kemény habot verünk. A cukros masszához felváltva, apránként adagoljuk a lisztet és a fehérjehabot. …

Piskótatekercs Tovább »

Kukorica torta

Kukorica torta Hozzávalók: a forma kikenéséhez 3 dkg vaj, és 2 evőkanál kukoricaliszt. A tésztához 6 tojás, 6 evőkanál cukor, csipetnyi só, 6 evőkanál kukoricaliszt, kávéskanálnyi sütőpor. A tetejére piros színű lekvár. A citrom bevonóhoz: 1 dl citromlé, 15 dkg porcukor. A tortaformát vajjal kikenjük, és kukoricaliszttel megszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a kristálycukorral …

Kukorica torta Tovább »

Kanonok lepény

Kanonok lepény Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 tojás, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tésztára 6 púpos evőkanál baracklekvár, 5 evőkanál kristálycukor, 2 vaníliás cukor, 15 dkg darált dió. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral. A tojások sárgájával, sóval, és citromhéjjal rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett gyúródeszkán …

Kanonok lepény Tovább »

Grízes málé

Grízes málé Hozzávalók: 30 dkg búzadara, fél liter tej, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, a tetejére sűrű szilvalekvár. A tepsi kenéséhez sertészsír, a sütemény tetejére porcukor. A búzadarát a tejjel összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy a gríz megdagadjon. Két tojás sárgáját, tejfölt keverünk …

Grízes málé Tovább »