farsang

Hájas kocka

Hájas kocka Hozzávalók: A kenéshez: 30 dkg háj, 10 dkg liszt. A tésztához: 60 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 kávéskanál kristálycukor, 4 dl langyos víz, 1 evőkanál 10%-os ecet. A közepébe 20 dkg (meggy) lekvár. A hájat tíz deka finomliszttel összegyúrjuk. A hatvan deka lisztet nagyobb tálba borítjuk, beleborítjuk a langyos vizet, […]

Hájas kocka Tovább olvasom »

Lapujtői csöröge

Lapujtői csöröge Hozzávalók: (6 főre) 40 dkg liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2-3 dl tejföl, 1 teáskanál rumaroma. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor, bármilyen házi lekvár. A lisztet kimérjük, a többi hozzávalót is beletesszük. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk. Sima cipót alakítunk belőle,

Lapujtői csöröge Tovább olvasom »

Sós hájas pogácsa

Sós hájas pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg darált sertésháj, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 2 dl víz, fél evőkanál só, 20 dkg sajt. A lisztbe belemorzsolunk öt deka hájat, a többit lisztes kézzel három gombócba szétválasztjuk. A tésztához adunk két evőkanál tejfölt, egy tojást, két evőkanál ecetet, és

Sós hájas pogácsa Tovább olvasom »

Kitolófánk

Kitolófánk – Schpritz krepl Hozzávalók: 1 liter liszt, 7,5 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só. A sütéshez sertészsír. A tejet felforraljuk. Négy tojást szétválasztunk, a fehérjéket félretesszük, csak a sárgákra lesz szükség. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a cukrot, a sót, és a tejjel leforrázzuk. Jó alaposan kidolgozzuk, majd

Kitolófánk Tovább olvasom »

Fánktésztában sült alma citromfűvel

Fánktésztában sült alma citromfűvel Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 db alma, 1 csokor citromfű, 2 evőkanál fahéjas porcukor, 2 citrom leve. A sütéshez étolaj. A tálaláshoz fahéjas porcukor, eperlekvár. A lisztet kimérjük egy tálba, közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá,

Fánktésztában sült alma citromfűvel Tovább olvasom »

Töltött lángos

Töltött lángos Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 4,5 dl aludttej, 3 tojás, 3 dl tej, fél dl étolaj. Töltelék: 2 evőkanál zsír, 1 kg darált sertéshús, 15 dkg gomba, 15 dkg kukorica, 15 dkg vöröshagyma, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt,

Töltött lángos Tovább olvasom »

Szögletes sós fánk

Szögletes sós fánk – Kniefleck Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 5 dl tej, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő. A sütéshez 4 evőkanál sertészsír. A tálaláshoz tejföl, só, baracklekvár. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, adunk hozzá sót, elmorzsolunk benne

Szögletes sós fánk Tovább olvasom »

Túrófánk

Túrófánk Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 dl tejföl, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor. A lisztbe szódabikarbónát, sót, cukrot, túrót, és két tojás sárgáját teszünk. Tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Ezt gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd fél óráig pihenni

Túrófánk Tovább olvasom »

Kalácsfánk

Kalácsfánk Hozzávalók: 50 dkg szikkadt kalács, 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 4 púpos teáskanál cukor, 2 dl tej, szódavíz, 5 evőkanál étolaj, 2 teáskanál fahéj, 3 evőkanál porcukor. A szikkadt kalácsot, bármilyen kelt tésztát, vagy zsemlét felszeleteljük. Palacsinta tészta alapot készítünk. A lisztet a tojásokkal, sóval, cukorral, tejjel simára keverjük. Annyi szódavizet

Kalácsfánk Tovább olvasom »

Halasi savanyúmáj

Halasi savanyúmáj Hozzávalók: 10 dkg hasaalja szalonna, 1 vöröshagyma, 40 dkg porcogós lapockavég, 20 dkg sertéslép, 20 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg velő, diónyi zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 1 evőkanál darált paprika, 1 kávéskanál őrölt bors. 50 dkg vöröshagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál

Halasi savanyúmáj Tovább olvasom »