főtt tészta

Mákos nudli

Mákos nudli Hozzávalók: 1 kg krumpli, 20 dkg liszt, fél merőkanál libazsír, 1 tojás, csipetnyi só, 25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, ízlés szerint méz. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. A legjobb, ha öreg burgonyát használunk hozzá. A tojást felütjük, összekeverjük a libazsírral és csipetnyi sóval. A krumpliba …

Mákos nudli Tovább »

Diós dedelle

Diós dedelle Hozzávalók: (6 főre) 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, só, kevés víz, fél üveg szilvalekvár, 50 dkg darált dió, 25 dkg cukor. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, megvárjuk, míg langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, és alaposan összemorzsoljuk vele. Két evőkanálnyi víz is kell hozzá, hogy …

Diós dedelle Tovább »

Káposztás cvekedli

Káposztás cvekedli Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, só, 2 tojás, kevés víz, 1 fej káposzta, 4 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál őrölt bors, 2 teáskanál cukor. A lisztre ráütjük a két tojást, csipetnyi sóval, és kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. Amikor összeállt, lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Fontos, hogy kemény legyen, hogy ne ragadjon. …

Káposztás cvekedli Tovább »

Molnár szaggatott

Molnár szaggatott Hozzávalók: 2 tojás, liszt, kiskanál só, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg túró, 2 dl tejföl. Másfél marok lisztből, a tojásokból, kevés sóval, kevés vízzel levestészta keménységű anyagot gyúrunk, lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Ezt vékonyra sodorjuk, és félig megszárítjuk. Darabokra tépkedjük, és forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Közben a szalonnából néhány szeletet …

Molnár szaggatott Tovább »

Szőrös nokedli

Szőrös nokedli – Hairigá Nokál Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 vöröshagyma, 1 nagyobb krumpli, 2 tojás, 1 evőkanál zsír, só, 2 babérlevél, 10 szem egészbors, 30 dkg liszt, 20 dkg húsos füstölt szalonna, a tálaláshoz tejföl. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, egy evőkanál zsíron feltesszük párolni. A káposzta levét kinyomjuk. A szalonnát felszeljük, kockákra vágjuk, …

Szőrös nokedli Tovább »

Nudli sült tejföllel

Nudli sült tejföllel Hozzávalók: 1,2 kg krumpli, só, 1 liter tejföl, 4 evőkanál sertészsír, 8 púpos evőkanál liszt. A krumplit megmossuk, lábasban kevés sóval héjában megfőzzük. Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a zsírt, ráborítjuk a tejfölt, és időnként átkeverve kb. másfél-két órán át sütjük lassú tűzön, amíg megbarnul, és a víz elpárolog belőle. Jobb a házi …

Nudli sült tejföllel Tovább »

Kapros, túrós, krumplis derelye

Kapros, túrós, krumplis derelye Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, só, 30 dkg liszt, 2 tojás, 25 dkg túró, 1 csokor kapor, 2 evőkanál tejföl, 8 dkg füstölt szalonna. A nyújtáshoz rétesliszt. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy teáskanál sóval ízesített vízben feltesszük főzni. A lisztet tálba borítjuk. Hozzáadunk csipetnyi sót, két tojást, és annyi vizet, hogy …

Kapros, túrós, krumplis derelye Tovább »

Vaj aljás derelye

Vaj aljás derelye Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl víz, 1 kávéskanál só. Vajhoz: 30 dkg vaj, 4 púpos evőkanál liszt, csipetnyi őrölt bors, 1 teáskanál só. Töltelék: 75 dkg túró, 3 tojás, 3 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. Egy nagyobb tálba felütünk két tojást, ráborítjuk a vizet, …

Vaj aljás derelye Tovább »

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel Hozzávalók: 30 dkg kecskeorda, 1 teáskanál fahéj, 3 evőkanál cukor, 4 dl tej, 5 púpos evőkanál búzadara, 1 (bio) citrom héja, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 2 evőkanál porcukor, ízlés szerint gyümölcs. A tejet felforraljuk a cukorral és csipetnyi sóval. Belekeverjük a búzadarát, és sűrűre főzzük. Amikor elkészült félretesszük, és teljesen …

Kecskeordás gombóc fahéjas tejfellel Tovább »

Maszatos tészta

Maszatos tészta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, só. A főzővízbe fél deci étolaj. Az ízesítéshez: 20 dkg cukros darált mák, 3 dl szilvalekvár, 50 dkg túró, 1,5 dl tejföl, cukor. A tojást tálba ütjük, csipetnyi sóval, fél deci vízzel, és a liszttel elkeverjük. Apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl kemény, se túl …

Maszatos tészta Tovább »

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon Hozzávalók: 2 egész nyers hátsó csülök, 1 nagy fej fokhagyma, 2 vöröshagyma, 3 tv-paprika, 1 csípős paprika, 1 evőkanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 csapott evőkanál só, késhegynyi szerecsendió, 2 babérlevél, 2 füstölt szalonnabőr. A juhtúrós sztrapacskához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 2 teáskanál só, 4 közepes burgonya, …

Kemencés csülök juhtúrós sztrapacska ágyon Tovább »

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 dl víz. A lisztet tálba borítjuk, enyhén sózzuk, ráütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kapjunk. Ezt két cipóra osztva pihentetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a zsírban színesre sütjük. …

Nyögvenyelő Tovább »