hagyományos étel

Pásztor tarhonya

Pásztor tarhonya Hozzávalók: 2 vöröshagyma, fél evőkanál sertészsír, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 30 dkg burgonya, 40 dkg házi tarhonya, 2 csapott evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1,5 liter víz. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A szalonnát és a kolbászt is felaprítjuk. A zsírt felolvasztjuk, lesütjük benne a hagymát és a …

Pásztor tarhonya Tovább »

Tökkáposzta fasírttal

Tökkáposzta fasírttal Hozzávalók: 1 főzőtök, fél fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál sertészsír, pár csepp 20 %-os ecet, 3 kávéskanál cukor, só, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1,5 evőkanál liszt, 2 dl tejföl. A fasírthoz: 1 kg darált sertéshús, 1 teáskanál só, fél kávéskanál őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 szelet száraz kenyér. …

Tökkáposzta fasírttal Tovább »

Nyögvenyelő

Nyögvenyelő Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 tojás, 30 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 dl tejföl. A megtisztított krumplit káposztagyalun lereszeljük. Sóval, liszttel, tojással elkeverjük. Nem túl lágy tésztát készítünk belőle. Ezt lobogó forró vízbe beleszaggatjuk. Amikor megfőtt leszűrjük, átöblítjük. A szalonnát kockákra vágjuk, és …

Nyögvenyelő Tovább »

Csíkszentdomokosi kürtőskalács

Csíkszentdomokosi kürtőskalács Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 6 tojás, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 3 dl étolaj, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 3 vaníliás cukor, 2 citrom. Az ízesítéshez: vaníliás kristálycukor, mák, darált dió, fahéj, kakaó. A formák, és a tészta kenéséhez étolaj. Egy deci langyos vízbe kávéskanálnyi cukrot teszünk, és belemorzsoljuk …

Csíkszentdomokosi kürtőskalács Tovább »

Tarkedli

Tarkedli Hozzávalók: 40 dkg liszt, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 4-5 dl tej, csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor. A sütéshez étolaj, a tálaláshoz lekvár, porcukor. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót, és vaníliás cukrot szórunk rá. Közepébe fészket alakítunk, beletesszük a cukrot, ráöntünk 2 dl langyos tejet, és …

Tarkedli Tovább »