húsvét

Kocsonya

Kocsonya Hozzávalók: 3-4 kg kocsonyahús (fej, farok, bőrke, köröm, hátsó csülök), 1 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csomag egészbors, 3 evőkanál só, őrölt paprika. A húsokat alaposan megtisztítjuk, átmossuk, kisebb darabokra vágjuk, és egy nagy fazékba helyezzük. Felöntjük vízzel, lassú tűzön felforraljuk, és a képződött habot leszedjük róla. A hagymákat megtisztítva, a vöröshagymát egészben, […]

Kocsonya Tovább olvasom »

Báránysült köleskásával

Báránysült köleskásával Hozzávalók: 1,5 kg báránycomb, 6 gerezd fokhagyma, zsálya, rozmaring. 1 citrom, 3 vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt bors. A pácléhez: 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál olívaolaj. A köleskásához: 25 dkg köles, fél liter húslé, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál

Báránysült köleskásával Tovább olvasom »

Csomócska

Csomócska Hozzávalók: 55 dkg liszt, 4 dl meleg víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál étolaj, 2 teáskanál só, fél dl tej. A sós töltelékhez: 6 dkg vaj, 2 dkg sajt, 4 gerezd fokhagyma, 6 szál medvehagyma, 1 teáskanál só. Az édes töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg (barna) cukor, egy csomag fahéj.

Csomócska Tovább olvasom »

Töltött fonott kalács sárgatúróval

Töltött fonott kalács sárgatúróval Hozzávalók: 75 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 4 dl sós víz, fél dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál sertészsír. A kalács kenéséhez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál étolaj. A töltelékbe: 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 paprika, 4 főtt tojás, 25 dkg gomba,

Töltött fonott kalács sárgatúróval Tovább olvasom »

Madárkák, fahéjas kifli és sós masni

Madárkák, fahéjas kifli és sós masni Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 1 tojás, 4 evőkanál étolaj. A tetejére 1 tojás. Az ízesítéshez fahéjas cukor, durva só. A tepsi kikenéséhez diónyi zsír. A langyos tejbe tesszük a cukrot, egy tojást, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet tálba öntjük,

Madárkák, fahéjas kifli és sós masni Tovább olvasom »

Rozmaringos bárány

Rozmaringos bárány Hozzávalók: fél bárány, 6 ág friss rozmaring, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 2 evőkanál mangalica zsír. A bárányt vágás után egy-két napig szárazon, hűtőszekrényben tároljuk, közben párszor áttöröljük. Hártyáitól alaposan megtisztítjuk. A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát négyfelé vágjuk. A húst minden oldalán sóval, borssal átdörzsöljük. Egy nagyobb tepsit kikenünk mangalica

Rozmaringos bárány Tovább olvasom »

Pónéna

Pónéna Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg margarin, 2 evőkanál étolaj. A töltelékhez: 50 dkg darált sertéscomb, 4 szikkadt zsemle, 4 tojás, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só. A forma kikenéséhez zsír, vagy

Pónéna Tovább olvasom »

Tojáskrémmel töltött kosárkák

Tojáskrémmel töltött kosárkák Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 12 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg margarin, 2 tojás, csipetnyi só, a formák kikenéséhez étolaj. A krémhez: 4 tojás, 8 evőkanál porcukor, 2 vaníliás cukor, 20 dkg vaj. A lisztbe csipetnyi sót, sütőport szórunk, elmorzsoljuk a puha margarinnal, darált dióval,

Tojáskrémmel töltött kosárkák Tovább olvasom »

Rozmaringos báránysült

Rozmaringos báránysült vörös káposztával Hozzávalók: 1,5 kg bárány felsőcomb, 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 citrom, kis csokor rozmaring, 1 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt bors, 2 dl étolaj, fél liter száraz fehérbor, só, 1 kg burgonya. A káposztához: 1 vöröshagyma, fél fej vörös káposzta, 3 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só, 1 dl fehérbor. A

Rozmaringos báránysült Tovább olvasom »

Hegykői répatorta

Hegykői répatorta Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 3 tojás, csipetnyi só, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg őrölt dió, 10 dkg finomliszt, 1 sütőpor. A krémhez: 20 dkg natúr krémsajt, 4 evőkanál kristálycukor, fél liter habtejszín, 1 csomag habfixáló. A tortaforma kikenéséhez vaj. A díszítéshez pisztácia, főtt sárgarépa, citromfű. A sárgarépát apróra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A

Hegykői répatorta Tovább olvasom »

Nagypénteki sült-főtt perec

Nagypénteki sült-főtt perec Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dl étolaj, 1 evőkanál sertészsír. Két deci tejet meglangyosítunk. Beleszórjuk a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. A lisztet sóval elkeverjük, beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és annyi

Nagypénteki sült-főtt perec Tovább olvasom »