keletlen tészta

Köles béles

Köles béles Hozzávalók: 20 dkg hántolt köles, 25 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, só, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt feketebors. Az átmosott köleshez diónyi zsírt, teáskanálnyi sót adunk, felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Idő közben a vizet szükség szerint pótoljuk. Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással, teáskanálnyi sóval, diónyi […]

Köles béles Tovább olvasom »

Szódabikarbónás kanálfánk

Szódabikarbónás kanálfánk Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, fél evőkanál szódabikarbóna, 1 tojás, 1 dl tej, 1 dl savó, a sütéshez étolaj, a tetejére porcukor. A hozzávalókat összekeverjük. Ha nem lenne eléggé laza a masszánk, akkor még tejjel és savóval pótoljuk a folyadékot. A jól kidolgozott tésztát legalább negyed óráig pihentetjük. Egy

Szódabikarbónás kanálfánk Tovább olvasom »

Diós pogácsa

Diós pogácsa Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl (vagy tej), 1 csomag vaníliás cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a pogácsák tetejére fél diószemek, és porcukor. A lisztbe beletesszük a zsírt, a sütőport, a porcukrot, a diót, a tojás

Diós pogácsa Tovább olvasom »

Túrós béles

Túrós béles Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, 1 tojás sárgája. A töltelékhez: 50 dkg túró, 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a kisült bélesek tetejére porcukor. A lisztet a zsírral, sóval, és kb. félliternyi langyos vízzel

Túrós béles Tovább olvasom »

Öntött pászka

Öntött pászka Hozzávalók: 3 tojás, 45 dkg liszt, só. Az öntethez: 15 dkg füstölt szalonna, fél liter tejföl, fél kg túró. A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb darabokra felvágjuk, széthúzogatjuk, és a sparhelt lapján, vagy vaslemezen mindkét oldalán megsütjük. Ha kisült, összetörjük, és forró, sós vízzel leforrázzuk. Ruhával letakarva öt percet pihentetjük, míg

Öntött pászka Tovább olvasom »