mártás

Disznótoros mártás

Disznótoros mártás Hozzávalók: 1 kg darált sertéslapocka vagy vegyes sertéshús, 3 dkg fokhagyma, 2 dkg őrölt feketebors, 3 dkg só, 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi csípős paprika, 3 dkg őrölt és egész kömény, 50 dkg sertésvelő, 4 babérlevél, só, 1 liter tej, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet. Először a darál sertéshús fűszerezését végezzük el. Adunk …

Disznótoros mártás Tovább »

Dödölle paradicsommártással

Dödölle paradicsommártással – Krumpán Knotn mit Pardájzszosz Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 evőkanál liszt, 2 teáskanál só, zsír. A mártáshoz: 1 púpos evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 1,5 dl paradicsompüré, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főzni. Közben elkészítjük a mártást. Egy púpos evőkanál zsírt felolvasztunk. Belekeverünk három …

Dödölle paradicsommártással Tovább »

Tyúk vadas mártással

Tyúk vadas mártással Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 6 csirke alsócomb, 4 szelet kenyér, 20 dkg zsír (vagy 2 dl étolaj), 50 dkg liszt, 1 tojás, só, 15 dkg cukor, 5 babérlevél, 20 szem egészbors, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál 10 %-os ecet. Elsőként megtisztítjuk a zöldségféléket. A …

Tyúk vadas mártással Tovább »

Fokhagymás mártás leveshússal

Fokhagymás mártás leveshússal Hozzávalók: húslevesben főtt hús. 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 fakanál liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika, 5 merőkanál húslé. A zsírban a lisztet lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, őrölt paprikával elkeverjük, majd apránként húslével felöntjük és összeforraljuk. Amikor már csomómentesre kevertük és …

Fokhagymás mártás leveshússal Tovább »

Fokhagymás kófic buggyantott tojással

Fokhagymás kófic buggyantott tojással Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 8 dkg kolbász, 2 babérlevél, 1 teáskanál 10%-os ecet, 4 tojás, 4 dkg liszt, 5 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só. A füstölt szalonnából négy vékony szeletet vágunk, ezeket kakastaréj formába beirdaljuk, és kevés zsírban szép lassan kisütjük vigyázva, nehogy megkeseredjen a …

Fokhagymás kófic buggyantott tojással Tovább »

Tunkolós

Tunge mártás – Tunkolós Hozzávalók: (10 főre) 1 kg sertéscomb, 30 dkg vöröshagyma, 15-20 dkg sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A sertéshúst szintén kockákra vágjuk. Tíz deka zsírt …

Tunkolós Tovább »

Petrezselymes mártás

Petrezselymes mártás – Pederszil pri és torma szósz – Krépráj Hozzávalók: 1 egész csirke húslevesben megfőzve. A petrezselymes mártáshoz: 3 evőkanál mangalicazsír, 5 evőkanál liszt, teáskanálnyi őrölt paprika, só, 1 nagy csokor petrezselyem, kb. 10 merőkanál húsleves, 2 dl tejföl. A torma szószhoz: 15 dkg friss torma, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál …

Petrezselymes mártás Tovább »

Gőzgombóc gyümölcsös mártással

Gőzgombóc gyümölcsös mártással – Dampf knedl Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 evőkanál cukor, só, 10 dkg mangalica zsír, 2 evőkanál étolaj. A mártáshoz: 20 dkg aszalt szilva, 1 vaníliapuding, pár szem szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej. Az élesztőt a langyos tej felében egy …

Gőzgombóc gyümölcsös mártással Tovább »

Főtt hús egresmártással

Főtt hús egresmártással – Stachelbeersosse Hozzávalók: marhahúsleves a benne főtt hússal, 60 dkg egres (befőtt), 3 evőkanál sertészsír, 5 evőkanál liszt, csipetnyi só, ízlés szerint cukor. A megszokott módon sok zöldséggel, hússal, velős csonttal marhahúslevest főzünk. A levesben főtt hús mellé készítjük az egresszószt. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, világosra pirítjuk benne a lisztet, csipetnyi …

Főtt hús egresmártással Tovább »

Vasárnapi húsleves töltelékkel

Vasárnapi húsleves töltelékkel Hozzávalók: (8 főre) 3 kg tyúk, 9 sárgarépa, 7 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 karalábé, 3 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál só, 3 babérlevél, 20 szem egészbors, 15 dkg cérnametélt. A töltelékhez: 2 zsemle, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 db ledarált csirkemáj, só, őrölt feketebors, 2 tojás, 1 vöröshagyma, …

Vasárnapi húsleves töltelékkel Tovább »

Makaló – paradicsommártás sült krumplival

Makaló – paradicsommártás sült krumplival Hozzávalók: 1 fakanál sertészsír, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, másfél teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 4 dl paradicsomlé, 1 kg krumpli. A krumplit megmossuk, és héjában megsütjük. A zsírt egy lábasban megolvasztjuk, a vöröshagymát felkockázva megsütjük benne. Rászórjuk a lisztet, és amikor azzal is …

Makaló – paradicsommártás sült krumplival Tovább »

Savanyú tojásos mártás

Savanyú tojásos mártás Hozzávalók: 3 dkg liszt, 3 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 2 babérlevél, 10 karika kolbász, 4 tojás, 1 kávéskanál ecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. Egy lábasban felmelegítjük a zsírt, hozzáadjuk a lisztet, és összepirítjuk. Ízesítjük őrölt paprikával, felengedjük fél liter vízzel, majd babérlevelet, őrölt feketeborsot, sót, és karikákra …

Savanyú tojásos mártás Tovább »