őrölt paprika

Hajtott lepény

Hajtott lepény Hozzávalók: 1 kg liszt, diónyi zsír, 3 dl tej, 4 dl víz, 1 evőkanál só, 1 tojás, 5 dkg élesztő. A kenéshez: 3 púpos evőkanál zsír, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A tepsi előkészítéséhez zsír. A tejet meglangyosítjuk. Beleöntjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg […]

Hajtott lepény Tovább olvasom »

Rántott gombóc

Rántott gombóc Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 60 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott zsír, só. Rántás: 2 fakanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük, a krumplit áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Lisztet, sót, olvasztott zsírt gyúrunk bele, majd kis gombócokat készítünk belőle. Ezeket forró,

Rántott gombóc Tovább olvasom »

Paprikás kácsi

Paprikás „kácsi” Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg margarin (zsír), 3 dl tej. Töltelék: 20 dkg őrölt paprika, 20 dkg cukor. Tetejére: 1 tojás, olvasztott zsír. A tejet meglangyosítjuk. Ráöntünk egy keveset az élesztőre, és cukrot szórunk rá. Megvárjuk, míg megkel. Közben a tojások

Paprikás kácsi Tovább olvasom »

Paprikás-morzsás rétes

Paprikás-morzsás rétes Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, fél liter langyos víz. A töltelékhez: 50 dkg szikkadt kenyér, 4 dl tejföl, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só. A rétes locsolásához: 5 dl tejföl, 6 tojás sárgája, 2 púpos evőkanál sertészsír, 2

Paprikás-morzsás rétes Tovább olvasom »

Piros fönnálló

Piros fönnálló Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál sertészsír, 5 dkg fűszerpaprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej. A langyos tejbe cukrot, és élesztőt teszünk. Félretesszük kelni. A lisztbe sót szórunk, és elmorzsolunk benne egy púpos evőkanál zsírt. Hozzáütjük a tojásokat, és a felfutott élesztős tejjel kidagasztjuk

Piros fönnálló Tovább olvasom »

Paprikás kalács

Paprikás kalács Hozzávalók: 7,5 dl langyos tej, 7,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 90 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír. Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beleütjük a tojást, és

Paprikás kalács Tovább olvasom »

Paprikás pogácsa

Paprikás pogácsa Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, őrölt feketebors, csípős fűszerpaprika, fél zacskó sütőpor, 1 tojás, a tepsi kikenéséhez sertészsír. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Sóval, borssal, paprikával és sütőporral elkeverjük, és annyi vízzel állítjuk össze, hogy közepes állagú pogácsatésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk. Zsemlényi gombócokat vágunk belőle,

Paprikás pogácsa Tovább olvasom »

Vöröshagyma-szósz gombóccal

Vöröshagyma-szósz gombóccal Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál paprikakrém, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 babérlevél. A gombóchoz 4 evőkanál sertészsír, 50 dkg liszt, só. A vöröshagymát megtisztítjuk, laskára vágjuk, és az étolajban pirosra pirítjuk. Beleöntjük

Vöröshagyma-szósz gombóccal Tovább olvasom »

Kukoricakása pirított hagymával

Kukoricakása pirított hagymával Hozzávalók: 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl étolaj, 50 dkg kukoricakása, só, 1 babérlevél, csipetnyi őrölt feketebors, teáskanálnyi őrölt pirospaprika. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A kukoricakását többször átmossuk, leszűrjük, lábosba tesszük, és felöntjük egy liter vízzel. Megsózzuk, beledobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, és feltesszük főni. A vöröshagymát felkockázzuk,

Kukoricakása pirított hagymával Tovább olvasom »

Krumpligánica – pipice

Krumpligánica – pipice Hozzávalók: másfél kg krumpli, 1 csapott evőkanál só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 70 dkg liszt. A tálaláshoz 2 dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beletesszük a sót, és puhára főzzük. Közben megtisztítjuk és kockákra vágjuk

Krumpligánica – pipice Tovább olvasom »

Niklai gulyásleves

Niklai gulyásleves Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, néhány karajcsont, só, 50 dkg burgonya. 3 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 csípős paprika, 1 kisebb csokor zellerzöld, 1 gerezd fokhagyma. Fűszerek: kávéskanálnyi őrölt kömény, feketebors, 1 babérlevél, 4 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A kockákra vágott sertéscombot, és a húsos karajcsontot hideg vízben, 2-3 teáskanálnyi sóval feltesszük

Niklai gulyásleves Tovább olvasom »

Krumplis tészta

Krumplis tészta Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika. A tésztához (2 levél): 45 dkg liszt, 3 tojás, só, a főzővízbe diónyi zsír. A krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát is felkockázzuk. A sertészsírt felmelegítjük, és csipetnyi sóval üvegesre pároljuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, majd

Krumplis tészta Tovább olvasom »