paradicsom

Dödölle paradicsommártással

Dödölle paradicsommártással – Krumpán Knotn mit Pardájzszosz Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 evőkanál liszt, 2 teáskanál só, zsír. A mártáshoz: 1 púpos evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 1,5 dl paradicsompüré, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főzni. Közben elkészítjük a mártást. Egy púpos evőkanál zsírt felolvasztunk. Belekeverünk három …

Dödölle paradicsommártással Tovább »

Zöldfűszeres, nyers paradicsomleves

Zöldfűszeres nyers paradicsomleves Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 vastag húsú piros paprika, 2 nagy gerezd fokhagyma, 3 szál bazsalikom, kis csokor petrezselyemzöld, oregano és menta, 1 teáskanál borecet (balzsamecet), 1 kávéskanál só, őrölt feketebors. A paprikát felvágjuk, magjait eltávolítjuk, és felkockázva turmixgépbe rakjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, felaprítva hozzáadjuk. Rádobjuk a durvára vágott fokhagymát és …

Zöldfűszeres, nyers paradicsomleves Tovább »

Töltött karalábé és paradicsom

Töltött karalábé és paradicsom Hozzávalók: a karalábéhoz: 4 db nagyobb karalábé, 4 közepes burgonya, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 evőkanál tejföl, kis csokor petrezselyem. A paradicsomhoz: 4 nagyobb paradicsom, 2 tojás, 3 újhagyma, 50 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, kis csokor petrezselyem, 1 tv-paprika. …

Töltött karalábé és paradicsom Tovább »

Makaló – paradicsommártás sült krumplival

Makaló – paradicsommártás sült krumplival Hozzávalók: 1 fakanál sertészsír, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, másfél teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 4 dl paradicsomlé, 1 kg krumpli. A krumplit megmossuk, és héjában megsütjük. A zsírt egy lábasban megolvasztjuk, a vöröshagymát felkockázva megsütjük benne. Rászórjuk a lisztet, és amikor azzal is …

Makaló – paradicsommártás sült krumplival Tovább »

Szarvas tokány bográcsban

Szarvas tokány bográcsban Hozzávalók: (8 főre) 2 kg szarvas comb, 20 dkg füstölt szalonna, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 paprika, 2 dl paradicsom sűrítmény, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 ág rozmaring, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl fehérbor, 1 evőkanál só. A nokedlihez: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 teáskanál só. Az uborkasalátához: …

Szarvas tokány bográcsban Tovább »

Paradicsomos káposzta kacsahússal

Paradicsomos káposzta kacsahússal Hozzávalók: (15 főre) 1 egész kacsa megtisztítva – feldarabolva, 4 evőkanál só, 3 fej káposzta, 2 fakanál sertészsír, 6 evőkanál liszt, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 liter paradicsomlé, 5 babérlevél, 1 evőkanál őrölt feketebors. A kacsahúst átmossuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, teszünk bele két kisebb …

Paradicsomos káposzta kacsahússal Tovább »

Paradicsomleves házi tésztával

Paradicsomleves házi tésztával Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 5 dl zöldség alaplé (vagy húslé), 1 vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál cukor, 1 csokor petrezselyemzöld, pár levél bazsalikom, 20 dkg gomolya sajt. A tésztához: 2 tojás, 30 dkg liszt. A paradicsomokat kicsit bevágjuk, és két percre forró vízbe tesszük. …

Paradicsomleves házi tésztával Tovább »

Házi készítésű ketchup

Házi készítésű ketchup Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 25 dkg reszelt alma, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyem) reszelve, 10 dkg reszelt vöröshagyma, 1 deci 5 %-os almaecet, másfél csapott evőkanál só, 10 dkg cukor, vagy méz. Fűszerek: fél evőkanálnyi mustármag, 4 db szegfűbors, 4 db babérlevél, 10 szem egész bors. A hozzávalókat egy …

Házi készítésű ketchup Tovább »

Tyúkhúsleves cigányosan

Tyúkhúsleves cigányosan Hozzávalók: a leveshez:1 egész tyúk, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 karalábé, fél zellergumó, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, fél zöldpaprika, 3 teáskanál só, 20 szem egész bors, 1 babérlevél. A tésztához: 1 kg liszt, 6 tojás. A paradicsommártáshoz: fél liter paradicsomlé, 3 cl étolaj, 2 evőkanál liszt, teáskanálnyi őrölt paprika, …

Tyúkhúsleves cigányosan Tovább »