szalonna

Krumplis prósza dönöge módra

Krumplis prósza dönöge módra Hozzávalók: 2 nagyobb krumpli, 1,75 dl kefir, 2 tojás, 35 dkg liszt, 15 dkg szalonna, zsír, szódavíz. A tepsit fagyos zsírral vastagon kikenjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A szalonnát felkockázzuk, épp hogy üvegesre sütjük. A lisztet, kefirt, tojást, sót, egy deci szódavizet tálba teszünk. A krumplikat megtisztítjuk, lereszeljük, és azt is a […]

Krumplis prósza dönöge módra Tovább olvasom »

Káposztás nokedli szalonnával, kolbásszal

Káposztás nokedli szalonnával, kolbásszal Hozzávalók: 4 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál só, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, sertészsír. A káposztát, amennyiben szükséges, vízbe áztatjuk, majd a levét kinyomjuk, és kisebb darabokra elvágjuk. Két evőkanál sertészsíron egy lábasban elkezdjük párolni. Többször megkeverjük, és fedő alatt puhítjuk. Közben a

Káposztás nokedli szalonnával, kolbásszal Tovább olvasom »

Saláta leves

Saláta leves Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 zöld fokhagymaszár, 2 vöröshagymaszár, 6 db tojás, 15 dkg szalonna, 2 dl aludttej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk. A pörcöket kiszedjük. Négy tojást felütünk, villával felverjük, majd a szalonna zsírjában rántottát készítünk belőle. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék tartalmaz

Saláta leves Tovább olvasom »

Tojásos krumpli – tardi reggeli

Tojásos krumpli – tardi reggeli Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 4 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt paprika, 20 dkg kenyérszalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 2 evőkanál sertészsír. A krumplit megtisztítjuk, lereszeljük. Egy serpenyőbe, vagy lábasba beletesszük a zsírt, felolvasztjuk, és ráborítjuk a krumplit. Sűrűn kevergetve 15-20 perc alatt megsütjük. A szalonnát

Tojásos krumpli – tardi reggeli Tovább olvasom »

Ecetes-hagymás szalonna

Ecetes-hagymás szalonna Hozzávalók: 1 kg kolozsvári szalonna, 1 kg vöröshagyma, 2 dl fehérbor, 0,5 dl 10%-os ecet. A szalonnát vízben kicsit kiáztathatjuk, ha túl sós lenne. Felkockázzuk, serpenyőbe tesszük, aláöntjük a bort, és ebben (fedő nélkül) kb. másfél órán át pároljuk, sütjük. Idő közben kevés vizet önthetünk alá, ha szükséges. A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra

Ecetes-hagymás szalonna Tovább olvasom »

Pásztorgulyás

Pásztorgulyás Hozzávalók: (15 főre) 3 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt (mangalica) szalonna, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 kg füstölt kolbász, 3 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 1 csípős paprika, néhány szem paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, fél liter vörösbor. Fűszerek: 1 teáskanál majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény, 2-3 babérlevél, só. Fél kg sós vízben előfőzött tarhonya.

Pásztorgulyás Tovább olvasom »

Krumplihaluska

Krumplihaluska Hozzávalók: 8 db nagy szemű burgonya, 2 fakanálnyi só, kb. 50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt, 2,5 deci forró víz, 3 egész tojás, 10 dkg sertészsír, 50 dkg túró, 30 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl. A krumplikat megtisztítjuk, és lereszeljük. Egy bögrényi forró vízzel leöntjük, és megsózzuk. Apránként elkeverjük a kétféle liszttel és

Krumplihaluska Tovább olvasom »

Sztrapacska

Sztrapacska  Hozzávalók: (8-10 főre) 2 kg nagy szemű burgonya, 60 dkg liszt, 1 kiskanál só, 20 dkg szalonna, 4 fej vöröshagyma, 70 dkg túró, négy dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük. Enyhén sózzuk, és liszttel összekeverjük. Lobogó forró, sós vízbe szaggatjuk. A szalonnát kis kockákra vágva zsírjára pirítjuk. A hagymát is felkockázzuk, és zsírban, kevés

Sztrapacska Tovább olvasom »

Káposztás gőzgombóc

Káposztás gőzgombóc Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, egy kg savanyú káposzta, három dl tej, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 70 dkg liszt, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika. A füstölt szalonnát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk. Amikor már szépen színesedik, kiszedjük az edényből. Zsírjában megpároljuk a káposztát. Közben a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot,

Káposztás gőzgombóc Tovább olvasom »