szilvalekvár

Lekváros linzer

Lekváros linzer Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál sertészsír, 12 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1 dl tejföl. A közepébe szilvalekvár, a tetejére porcukor. A lisztet a porcukorral, vajjal, zsírral és sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és a tejföllel addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztánk lesz. …

Lekváros linzer Tovább »

Káposztás-kőttes palacsinta

Káposztás kőttes palacsinta Hozzávalók: a palacsintához: 25 dkg liszt, 3,7 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 1,25 dl étolaj, 3 tojás, fél csomag szárított (vagy friss) élesztő, só, 1 teáskanál cukor. A töltelékhez: 1 kg káposzta, 1 evőkanál só, cukor, őrölt feketebors, 2 dl szilvalekvár. Étolaj a sütéshez. A fokhagymás tejfölhöz: 2 dl tejföl, 3 gerezd …

Káposztás-kőttes palacsinta Tovább »

Kukruc flutet – sült kása szilvalekvárral

Kukruc flutet – sült kása szilvalekvárral Hozzávalók: 0,5 l tej, 20 dkg kukoricadara, csipetnyi só, 1 púpos evőkanál cukor, 6 púpos evőkanál zsemlemorzsa, 1 fakanál sertészsír, 2 dl szilvalekvár. A tejet lábasban csipetnyi sóval, és egy evőkanál cukorral felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és sűrűre főzzük. Akkor lesz jó, amikor elkezd puffogni. …

Kukruc flutet – sült kása szilvalekvárral Tovább »

Krumpli lángos

Krumpli lángos Hozzávalók: 40 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 1 teáskanál só. 20 dkg sűrű szilvalekvár. 15 dkg mangalica szalonna, 15 dkg sajt, 10 gerezd fokhagyma, 1 dl mangalica zsír, 1,5 dl tejföl. A mangalica szalonnát apróra felkockázzuk, a sajtot lereszeljük, a fokhagymát áttörjük, és zsírral összekeverjük. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, megfőzzük, és …

Krumpli lángos Tovább »

Beregi tepertős papucs

Beregi tepertős papucs Hozzávalók: 70 dkg liszt, 40 dkg darált sertés tepertő, 2 tojás sárgája, 1 dl fehér bor, 1 csapott evőkanál só, 1 csipetnyi őrölt feketebors, 5 dkg élesztő, 3 dl tejföl, 3 dl szikkadt lekvár, 3 evőkanál étolaj. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, és a darált tepertővel eldolgozzuk. Közepébe belemorzsoljuk …

Beregi tepertős papucs Tovább »

Olajban sült pogácsa

Olajban sült pogácsa Hozzávalók: l kg krumpli, 25 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 dl szilvalekvár, a sütéshez étolaj. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzátesszük a lisztet és a sót. Tojás nem kell bele, mert az keményíti a tésztát. Összegyúrjuk, és lisztezett deszkán két cipót formálunk belőle. Kisodorjuk az elsőt …

Olajban sült pogácsa Tovább »

Kevert kőtt

Kevert kőtt Hozzávalók: 30 dkg liszt, másfél dl tej, 4 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 3 tojás, a tepsi kikenéséhez sertészsír. A tetejére 15 dkg darált dió, 10 dkg cukor, egy kisebb üveg szilvalekvár. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, hogy meginduljon az élesztő. A lisztbe …

Kevert kőtt Tovább »

Kukorica prósza

Kukorica prósza Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg kukoricadara, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 púpos evőkanál sertészsír, 2 dl szilvalekvár, 10 dkg durvára tört dió, kevés porcukor. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot, és a kristálycukor felét. A lisztet és a …

Kukorica prósza Tovább »

Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve

Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve Hozzávalók: (8 főre) 1,5 kg krumpli, teáskanálnyi só, 80 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg sűrű szilvalekvár, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. Megtisztítjuk, és krumplinyomón átnyomjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a liszttel és tojásokkal összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, …

Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve Tovább »

Hájas kalács

Hájas kalács Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 30 dkg sertésháj, fél liter tej, 1 csapott evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a töltéshez szikkadt lekvár (meggy, barack, vagy szilva). A liszt közepébe három evőkanál cukrot teszünk, ráöntünk egy deci langyos tejet, és belemorzsoljuk az …

Hájas kalács Tovább »

Krumplis kőttes

Krumplis kőttes Hozzávalók: 40 dkg krumpli, fél liter tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsír, 2 tojás sárgája, 1 kg liszt, só, őrölt bors, 15 dkg sűrű szilvalekvár. A tetejére 1 egész tojás. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és összetörjük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az …

Krumplis kőttes Tovább »

Hókifli

Hókifli Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 dl szikkadt szilvalekvár, 15 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, a tepsi kikenéséhez zsír. A szódabikarbónával elkevert lisztben elmorzsoljuk a margarint. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. 10-15 percig letakarva pihentetjük, majd …

Hókifli Tovább »