tej

Paradicsomos szelet

Paradicsomos szelet Hozzávalók: 6 szelet füstölt sonka (15-20 dkg-os szeletek), 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 6 dl sűrű paradicsomlé, 15 dkg zsír. A sonka szeleteket kiklopfoljuk, és felöntjük meleg tejjel. Lehetőleg egy éjszakán át ebben pihentessük. Ezután vízzel …

Paradicsomos szelet Tovább »

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral Hozzávalók: 45 dkg kukoricaliszt, 8 dl tej, 7 dkg zsír, csipetnyi só, 1 vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 5 tojás, fél sütőpor. Tálaláshoz csipkebogyó lekvár. A tejet felforraljuk. A lisztet tálba öntjük, és a forró tejjel apránként összekeverjük. Addig várunk vele, amíg elviselhetően melegre hűl. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A langyos, sűrű …

Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral Tovább »

Agglegény sütemény

Agglegény sütemény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 citrom héja, 2 tojás, 4 dkg sertészsír, 15 dkg dió, csipetnyi só. A tejet meglangyosítjuk egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük pihenni. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat dagasztótálba helyezzük, hozzáadjuk a zsírt, öt evőkanál cukrot, és …

Agglegény sütemény Tovább »

Aranygombóc ezüstlével

Aranygombóc ezüstlével Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl víz, 1 liter tej, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehérbors. A gombóchoz: 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 20 dkg kukoricaliszt, só, kevés leves lé. Először a gombóchoz felteszünk melegedni egy liter vizet két teáskanál sóval. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra …

Aranygombóc ezüstlével Tovább »

Tárkonyos lé lábatlan tyúkkal

Tárkonyos lé lábatlan tyúkkal Hozzávalók: 1,5 liter víz, 1 csokor tárkony, 30 dkg füstölt nyúlja (vagy oldalas), 5 tojás, 1,7 liter (házi) tej, 2 evőkanál tejföl, 10 evőkanál liszt, só, 2 evőkanál 20 %-os ecet, 1 kávéskanál őrölt bors, 2 kávéskanál szódabikarbóna, kis csokor petrezselyem, fél deci étolaj. A vizet fazékba borítjuk. A húst kisebb …

Tárkonyos lé lábatlan tyúkkal Tovább »

Tejleves füstölt oldalassal

Tejleves füstölt oldalassal Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa és petrezselyemgyökér, só, 1 tojás, liszt, 1 liter víz, 1 liter tej, 20 dkg füstölt, előfőzött oldalas. A zöldségeket megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. Egy fazékba vizet öntünk, beletesszük a sárgarépát, petrezselymet, az előfőzött oldalast. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben egy tojást csipetnyi sóval elkeverünk, majd annyi …

Tejleves füstölt oldalassal Tovább »

Madártej

Madártej Hozzávalók: 1liter tej, 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 vanília rúd, 1 púpos evőkanál liszt. Egy lábas aljába fél deci vízre ráborítunk kilenc deci tejet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és vanília rudat, majd feltesszük melegedni. Egy deci hideg tejet félreteszünk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük, négy evőkanál cukorral kemény habot …

Madártej Tovább »

Darafelfújt csokiöntettel

Darafelfújt csokiöntettel Hozzávalók: 5 dl tej, 6 evőkanál búzadara, 15 dkg margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. A sütőformához: margarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa. Az öntethez: 10 dkg csokoládé, 5 dkg margarin. Egy lábas aljába kevés vízre ráborítjuk a tejet, adunk hozzá öt deka cukrot és felmelegítjük. Beleszórjuk a …

Darafelfújt csokiöntettel Tovább »

Tejes krumplileves sós kőttessel

Tejes krumplileves sós kőttessel Hozzávalók: 1 liter tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 25 dkg vaj (margarin), 1,5 kg liszt, 4 evőkanál sertészsír, 1 tojás. Leves: 2 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 50 dkg krumpli, 2 fakanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 liter tej, 1 csokor petrezselyemzöld. A kőttes elkészítésével …

Tejes krumplileves sós kőttessel Tovább »

Tökszár tészta

Kürbissthil – tökszár tészta Hozzávalók: 1 liter tej, ¾ liter búzadara, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 5 evőkanál cukor, a sütéshez 50 dkg sertészsír, a tetejére fahéjas porcukor. A tejet lábasba öntjük és felforraljuk. Folytonos keverés közben apránként hozzáadjuk a búzadarát. Sóval, cukorral ízesítve sűrűre főzzük. Félretesszük, megvárjuk, míg langyosra hűl. Ekkor hozzákeverjük a tojásokat. …

Tökszár tészta Tovább »

Kitolófánk

Kitolófánk – Schpritz krepl Hozzávalók: 1 liter liszt, 7,5 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só. A sütéshez sertészsír. A tejet felforraljuk. Négy tojást szétválasztunk, a fehérjéket félretesszük, csak a sárgákra lesz szükség. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a cukrot, a sót, és a tejjel leforrázzuk. Jó alaposan kidolgozzuk, majd …

Kitolófánk Tovább »