tej

Tejes bableves rétesvég betéttel

Tejes bableves rétesvég betéttel Hozzávalók: 20 dkg fehérbab, 1,5 l víz, 1 l tej, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 6 gerezd fokhagyma, só, a rétes legombolyított vége. A babot előző este beáztatjuk, majd reggel leöntjük róla a vizet. Egy fazékba másfél liter vizet öntünk. Beleborítjuk a babot, tisztított fokhagyma gerezdeket dobunk mellé, és elkezdjük főzni. Közben …

Tejes bableves rétesvég betéttel Tovább »

Kapros cseresznyeleves

Kapros cseresznyeleves Hozzávalók: 50 dkg magozott cseresznye, csipetnyi só, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, fél liter víz, 2 evőkanál liszt, fél liter tej, 1 csokor kapor. A kaprot előkészítjük. Fiatal hajtásait leszedjük és felaprítjuk, majd lábasba szórjuk. Cukrot, sót, vizet adunk hozzá, és feltesszük főzni. Pár percnyi forralás után hozzáadjuk a cseresznyét is. Elkészítjük …

Kapros cseresznyeleves Tovább »

Kölesmálé

Hozzávalók: 15 dkg köles, 7,5 dl tej, 8 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, csipetnyi só, 3 tojás, 20 dkg magozott meggy. A sütőforma előkészítéséhez 5 dkg vaj. Egy kerek sütőtálat vastagon kikenünk vajjal. A tojásokat felütjük egy tálba, villával felverjük, majd két deci tejjel és a cukorral addig keverjük, míg a cukor elolvad. A többi …

Kölesmálé Tovább »

Tarkedli

Tarkedli – Lívanki Hozzávalók: 1 l tej, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 25 dkg mák, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, a sütéshez 4 evőkanál étolaj. Hat deci tejbe beleteszünk két evőkanál cukrot, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, beleöntjük egy tálba és folytonos keverés közben rászitáljuk a …

Tarkedli Tovább »

Nagydobosi sütőtök krémleves

Nagydobosi sütőtök krémleves Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 3 dkg margarin (vaj), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál fahéj, 1 tojás sárgája. A díszítéshez petrezselyem. A sütőtököt megtisztítjuk, szeletekre, majd kockákra vágjuk, és egy lábasba pakoljuk. Rátesszük a margarint (vajat), csipetnyi sót adunk hozzá, felöntjük …

Nagydobosi sütőtök krémleves Tovább »

Tejes leves krumpligombóccal

Tejes leves krumpligombóccal Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, 3 teáskanál só, 1 liter tej, 1 púpos evőkanál sertészsír. A krumplit megtisztítjuk, apróra kockázzuk és egy teáskanál sóval elkevert vízben puhára főzzük. Közben a tejet felforraljuk. A megfőtt krumpli levét a tejhez keverjük. A meleg burgonyához egy nagy kanál zsírt teszünk, és ezzel együtt …

Tejes leves krumpligombóccal Tovább »

Köleskása prósza kormin szőlővel

Köleskása prósza kormin szőlővel Hozzávalók: 2,5 dl köles, 5 dl tej, 4 tojás, 3 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpos evőkanál sertészsír. A tetejére: egy fürt szőlő, 1 dl szőlőlekvár, 1 dl tejföl. A tepsihez egy evőkanál sertészsír. A kölest vízben kétszer átmossuk, leszűrjük, és egy edényben fél liter tejjel, csipetnyi sóval feltesszük főni. …

Köleskása prósza kormin szőlővel Tovább »

Tejbe gölődin és hagymás gölődin

Tejbe gölődin és hagymás gölődin Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál sertészsír. A tálaláshoz 2 dl tej, egy evőkanál cukor, vagy csipetnyi só. A hagymás gölődinhez: 15 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 kávéskanál őrölt paprika, 2 dl tejföl. A lisztbe beleszórjuk a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt, és annyi vizet adunk …

Tejbe gölődin és hagymás gölődin Tovább »

Tejes tarhonyaleves

Tejes tarhonyaleves Hozzávalók: 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 tojás, 15 dkg liszt. A zsírt lábasban felmelegítjük. Beleszórjuk a paprikát, elkeverjük, majd azonnal felengedjük fél liter vízzel, és fél liter tejjel. Ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk. Egy tojást felverünk, és annyi lisztet szórunk bele, hogy jó kemény …

Tejes tarhonyaleves Tovább »

Pecc pite

Pecc pite Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő, 15 dkg vaj, kb. 1 liter zsíros tej. A tepsi kikenéséhez vaj, vagy zsír. A sütemény tetejére porcukor, a tálaláshoz savanykás lekvár. A lisztbe kristálycukrot, puha vajat teszünk, beleütjük a tojásokat, csipetnyi sót adunk hozzá, belereszeljük az élesztőt, és …

Pecc pite Tovább »

Tejes pite

Tejes pite Hozzávalók: 8 tojás, 40 dkg kristálycukor, 1 teáskanál só, 2 liter tej, 80 dkg liszt, 10 dkg vaj, baracklekvár. Az egész tojásokat tálba ütjük, felverjük, habosra keverjük benne a kristálycukrot. Sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Alaposan eldolgozzuk, és a híg masszát vastagon kivajazott, nagyméretű sütő tepsibe öntjük. Kb. 50 …

Tejes pite Tovább »