Hozzávalók: 40 dkg liszt, fél sütőpor, 10 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 25 dkg margarin, 1 tojás, kevés tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Töltelék: 6 nagyobb, savanyú (zöld) alma, fél citrom leve, 1 kávéskanál őrölt fahéj.
Öntet: 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál főzőtejszín, vagy tej, 12 dkg lapmandula.
A lisztet a sütőporral, cukorral, sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, és összegyúrjuk a tésztát. Kevés tejjel pite tészta állagúra kidolgozzuk.
A tepsit vajjal kikenjük, liszttel megszórjuk.
A tésztát gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd tepsi nagyságúra sodorjuk. Sodrófára tekerjük, úgy helyezzük az előkészített sütőformába. Amennyiben szükséges, a széleit kijavítjuk. Villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk.
Az almát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, fahéjjal megszórjuk, és a tésztát beborítjuk vele.
Az öntethez a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, csipetnyi sót. Kicsit hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon, majd belekeverjük a lisztet, a tejet és a lapmandulát. Összeforraljuk, és azonnal a sütemény tetején elkenjük.
170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép színesre sütjük.
Amikor kicsit hűlt, kockákra vágjuk.
Másnap is nagyon finom, különleges sütemény.
