Szarkavári rongyos kacsamáj pálinka fürdőben, újlaki lángossal

Szarkavári rongyos kacsamáj kajszi pálinka fürdőben, újlaki lángossal

Hozzávalók: 50 dkg hízott kacsamáj darabokban, 0,5 dl kajszibarack pálinka, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt feketebors, 8 teáskanál só. A lángoshoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tejföl, 3 tojás, 3 teáskanál só, 3 tojás, 1 teáskanál cukor, 2 dl langyos tej, a sütéshez étolaj.

A kacsamáj darabokat nagyon tisztára, gondosan lehártyázzuk, a véres részeket is eltávolítjuk belőle. Meglocsoljuk pálinkával, megszórjuk cukorral, őrölt borssal, két teáskanál sóval, és finoman, óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. Készítünk belőle egy labdát. Tiszta ruhába tesszük, és mint a szaloncukrot, összetekerjük a végeit. Ezeket madzaggal rögzítjük úgy, hogy a lábas fülére kis akasztókat is készítünk belőle, amelyek nem engedik leülepedni a májunkat.

A ruhába tekert májat ekkor még nem főzzük ki, előtte 12 órát hűtőszekrényben pihentetjük.

Egy nagyobb lábasban hat teáskanál sóval bő vizet forralunk, amikor már lobog, a lángot lezárjuk, és a becsomagolt májunkat beleengedjük. A kötöző kis füleinek segítségével két oldalon beakasztjuk, és még fedővel is rögzítjük, hogy a víz színén maradjon a kacsamáj. Tizenkét percig hagyjuk így ázni, majd kivesszük, enyhén kicsavarjuk a vizet belőle, és újabb 12 órára visszatesszük a hűtőbe. Ezután kicsomagoljuk, és éles késsel vékony szeleteket vágunk belőle. Mi újlaki lángossal tálaltuk, de egyszerűen pirítós kenyérrel is fenséges előétel lehet.

A lángoshoz az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a sóval egy nagyobb tálban összekeverjük, majd a megkelt élesztőt is beleborítjuk. Ráütünk három tojást, hozzáadjuk a tejfölt és elkezdjük kidagasztani a tésztát. Amennyiben szükséges, kevés tejet még adhatunk hozzá. Jó alaposan kidolgozzuk, majd letakarjuk, és megvárjuk, amíg a duplájára kel.

Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk. Még ilyenkor is kelesztjük fél órát. Ezután kézzel széthúzzuk kicsit és bő, forró olajban kisütjük.

Az újlaki lángos különlegessége, hogy sok tejföllel kell készíteni. Ennek köszönhetően még másnap is friss marad, egyszerűen sütőben átmelegítve úgy vehetjük ki, mintha aznap készült volna. Ezért érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot sütni.