Szíve-nyelve leves
Hozzávalók: 80 dkg sertésszív és nyelv, 3 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 púpos teáskanál őrölt bors, 1 csapott evőkanál mustár, 3 babérlevél, 2 evőkanál sertészsír, 1,5 kg krumpli, 3 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 3 dl tejföl.
A húsokat átmossuk, megtisztítjuk, jó mélyen beirdaljuk, de nem vágjuk teljesen át. Alaposan besózzuk, négy-ötször annyi sóval, mint amikor csak ízesítjük az ételt. Tálba helyezzük, és abban három-négy napig állni hagyjuk, közben néhányszor átforgatjuk. Levet fog engedni, azt rajta hagyjuk. Nem szükséges hűtőszekrénybe tenni, elegendő egy hűvös kamrában tárolni.
Amikor lejárt a pácolási idő, a sót jó alaposan, több vízzel lemossuk róla, az utolsóban húsz percig áztatjuk. Ezután leöntjük, majd a szíveket és nyelveket az irdalások mentén átvágjuk, és kisebb kockákra aprítjuk, hogy könnyebben főjön.
A hagymákat, paprikát és paradicsomot is felaprítjuk.
Egy fazékban három evőkanál zsírt olvasztunk, ráborítjuk a hagymát, és megsütjük benne.
Közben megtisztítjuk a krumplit, akkora kockákra vágjuk, mint a húst.
Az átsült hagymára rászórjuk a paprikát, és hozzákeverjük a húst. Beleborítjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát. Felöntjük vízzel, fűszerezzük őrölt borssal, mustárral és babérlevéllel. Amennyiben a szívet és nyelvet jól áztattuk ki, sózást nem igényel, de ha mégis, akkor azt is adunk hozzá. Fedő alatt két-három órán át főzzük, idő közben az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Amikor megfőtt, másfél liter vízzel felöntjük, majd beletesszük a krumplit. Átkeverjük, és azzal együtt készre főzzük.
Ezután tejföllel összeforraljuk, és tálaljuk.