kelt tészta

Nagypénteki sült-főtt perec

Nagypénteki sült-főtt perec Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dl étolaj, 1 evőkanál sertészsír. Két deci tejet meglangyosítunk. Beleszórjuk a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. A lisztet sóval elkeverjük, beleütünk egy tojást, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és annyi […]

Nagypénteki sült-főtt perec Tovább olvasom »

Töltött lángos

Töltött lángos Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, egy csapott evőkanál cukor, másfél dl tej, 20 dkg sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt sonka, 5 dkg házi kolbász, 3 pár virsli, 1 kávéskanál só, 1 dl étolaj, a sütéshez bő zsír, vagy olaj. Ízlés szerint paradicsompüré, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma.

Töltött lángos Tovább olvasom »

Sörkifli

Sörkifli Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dkg élesztő, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, kávéskanálnyi őrölt bors és őrölt kömény, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30 dkg sajt, 40 dkg füstölt kolbász, 1 tojás, a tepsi kikenéséhez zsír, vagy olaj. A lisztet tálba szitáljuk, adunk hozzá egy evőkanál sót, kevés őrölt borsot és köményt,

Sörkifli Tovább olvasom »

Vlájkn – Lepény

Vlájkn – Lepény Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 3 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg füstölt szalonna, 2 lila hagyma. Két deci langyos vízbe kevés cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk, egy púpos evőkanál sót adunk hozzá, és beleöntjük az

Vlájkn – Lepény Tovább olvasom »

Kisrózsa

Kisrózsa Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor. A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel

Kisrózsa Tovább olvasom »

Mákos guba

Mákos guba Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, egy teáskanál cukor. A tésztára 7 dl tej, 2 evőkanál cukor, 20 dkg darált mák, ízlés szerint porcukor. Az élesztőt langyos, cukros vízben elmorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, kevés sót szórunk a szélére, közepébe fészket készítünk, és beleöntjük az élesztős vizet. Annyi langyos

Mákos guba Tovább olvasom »

Köménymagos stangli

Köménymagos stangli Hozzávalók: 2 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 1 evőkanál sertészsír, 5 evőkanál só, 5 dl tejföl, 1 tojás, köménymag. A langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt, és félretesszük, hogy megkeljen. Közben a lisztet a margarinnal és a zsírral összemorzsoljuk. A közepébe fészket formázunk,

Köménymagos stangli Tovább olvasom »

Pecc pite

Pecc pite Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, csipetnyi só, 3 dkg élesztő, 15 dkg vaj, kb. 1 liter zsíros tej. A tepsi kikenéséhez vaj, vagy zsír. A sütemény tetejére porcukor, a tálaláshoz savanykás lekvár. A lisztbe kristálycukrot, puha vajat teszünk, beleütjük a tojásokat, csipetnyi sót adunk hozzá, belereszeljük az élesztőt, és

Pecc pite Tovább olvasom »

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája Hozzávalók: 1 kg liszt, 3-4 dl langyos tej, 2 kávéskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 dl kacsazsír, vagy vaj, 3 teáskanál só, 50 dkg darált tepertő, 2 teáskanál őrölt feketebors, a tepsi kikenéséhez zsiradék, liszt. Másfél deci langyos tejben feloldjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percig

Lusta asszony töpörtyűs pogácsája Tovább olvasom »

Paraszt torta

Paraszt torta Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, két evőkanál sertészsír, 1 tojás, 20 dkg darált mák, 7 evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve 6 púpos evőkanál szikkadt szilvalekvár. A lisztet megszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Pihenni

Paraszt torta Tovább olvasom »

Pörcös hajtóka

Pörcös hajtóka Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg darált töpörtyű, só, a tepsi kenéséhez sertészsír, a tészta tetejére étolaj. A tejbe cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, míg megkel. A főtt burgonyát megtisztítjuk, és belenyomjuk a lisztbe. Összemorzsoljuk, majd

Pörcös hajtóka Tovább olvasom »