házi tészta

Babos tészta

Babos tészta Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, zsír, a levesből kiszedett bab. A bablevesből kiszedett babot krumplinyomóval kicsit megtörjük. Egy fakanálnyi zsírt adunk hozzá, és többször átkeverve megpirítjuk. Akkor lesz jó, amikor „gurulós”, szétesnek a bab darabkák, és már nem gőzöl a lábasban. Közben elkészítjük a tésztát. A liszthez két tojást ütünk, […]

Babos tészta Tovább olvasom »

Rongyos ragu hasított tésztával

Rongyos ragu hasított tésztával Hozzávalók: 4 szelet sertéscomb, 30 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt tarja, 20 dkg füstölt oldalas, 1 vöröshagyma, 2 fakanál zsír, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika, 1 paradicsom, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 dl sűrű paradicsomlé. A tésztához: 50 dkg liszt, víz, 1 teáskanál

Rongyos ragu hasított tésztával Tovább olvasom »

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 tojás, víz, 2 evőkanál zsír, 30 dkg zsemlemorzsa. A tálaláshoz porcukor, házi baracklekvár. A lisztbe beleszórjuk a sót, tojással, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk. Két cipóra osztva egyenként kerekre kisodorjuk. Sodrófára feltekerjük, hosszában kétszer elfelezzük,

Házi nyuszifül tészta baracklekvárral Tovább olvasom »

Aprólék leves siflivel

Aprólék leves siflivel Hozzávalók: (10 főre) 1 nagy petrezselyem gyökér, 4 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kg csirkeaprólék (szárny, comb, láb, mellcsont, szív), só, őrölt bors, 1 evőkanál zsír, 50 dkg zöldborsó. A siflihez: 1 tojás, 15-20 dkg liszt, 1 kávéskanál só. A zöldségféléket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A felaprított vöröshagymát a zsírban üvegesre

Aprólék leves siflivel Tovább olvasom »

Palócgulyás laskával

Palócgulyás laskával Hozzávalók: (6 főre) 50 dkg sertéscomb, 50 dkg zöldbab, 50 dkg burgonya, 2 vöröshagyma, 2,5 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 50 dkg leveszöldség: sárgarépa, petrezselyem, 3 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, kis csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 3 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál feketebors. A laskához: (kb.

Palócgulyás laskával Tovább olvasom »

Káposztás cvekedli

Káposztás cvekedli Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, só, 2 tojás, kevés víz, 1 fej káposzta, 4 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál őrölt bors, 2 teáskanál cukor. A lisztre ráütjük a két tojást, csipetnyi sóval, és kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. Amikor összeállt, lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Fontos, hogy kemény legyen, hogy ne ragadjon.

Káposztás cvekedli Tovább olvasom »

Tejleves füstölt oldalassal

Tejleves füstölt oldalassal Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa és petrezselyemgyökér, só, 1 tojás, liszt, 1 liter víz, 1 liter tej, 20 dkg füstölt, előfőzött oldalas. A zöldségeket megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. Egy fazékba vizet öntünk, beletesszük a sárgarépát, petrezselymet, az előfőzött oldalast. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben egy tojást csipetnyi sóval elkeverünk, majd annyi

Tejleves füstölt oldalassal Tovább olvasom »

Füstölt húsleves reszeltkével

Füstölt húsleves reszeltkével Hozzávalók: 1 kg füstölt oldalas, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 2 krumpli, ½ zellergumó, ½ karalábé, 1 csokor vegyes zeller-és petrezselyemzöld, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 cseresznye paprika, 1 evőkanál sertészsír. A reszeltkéhez: 1 tojás, csipetnyi só, 5 dkg finomliszt, 5

Füstölt húsleves reszeltkével Tovább olvasom »

Bableves metélt tésztával és törött bab

Bableves metélttésztával és törött bab Hozzávalók: 40 dkg száraz gyöngybab, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 szál lestyán, 2 zöld hüvelyes paprika, 2 cseresznye paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2,5 dl füstölt alaplé, 5 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 10 dkg füstölt kolbász. A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 3

Bableves metélt tésztával és törött bab Tovább olvasom »

Vaj aljás derelye

Vaj aljás derelye Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl víz, 1 kávéskanál só. Vajhoz: 30 dkg vaj, 4 púpos evőkanál liszt, csipetnyi őrölt bors, 1 teáskanál só. Töltelék: 75 dkg túró, 3 tojás, 3 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. Egy nagyobb tálba felütünk két tojást, ráborítjuk a vizet,

Vaj aljás derelye Tovább olvasom »

Maszatos tészta

Maszatos tészta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, só. A főzővízbe fél deci étolaj. Az ízesítéshez: 20 dkg cukros darált mák, 3 dl szilvalekvár, 50 dkg túró, 1,5 dl tejföl, cukor. A tojást tálba ütjük, csipetnyi sóval, fél deci vízzel, és a liszttel elkeverjük. Apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy se túl kemény, se túl

Maszatos tészta Tovább olvasom »

Liszt gömböleg leves

Liszt gömböleg leves Hozzávalók: 50 dkg liszt,20 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 2 dl langyos víz. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt. A lisztet tálba borítjuk, és hozzáöntjük a forró zsír felét. A visszamaradt zsírban lepirítunk nyolc púpos evőkanál lisztet és jó sűrű, szép barna színű rántást készítünk. Félretesszük hűlni. Két liter vizet egy

Liszt gömböleg leves Tovább olvasom »