mák

Rakott tészta

Rakott tészta Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 1 tojás, víz. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 púpos evőkanál szilvalekvár, 5 púpos evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál sertészsír, 3,5 dl tejföl, só. Elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással és annyi vízzel kidolgozzuk, hogy gyúrható, kemény tésztát nyerjünk. Gyúródeszkán is …

Rakott tészta Tovább »

Almás, pudingos mákosguba

Almás, pudingos mákosguba Hozzávalók: (20×30-as sütőformához) 8 db szikkadt kifli, 2 közepes alma, 1 liter tej, 2 db tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, margarin a forma kikenéséhez és a guba tetejére. Puding: 1 csomag vaníliás pudingpor, 7 dl tej, 2 evőkanál cukor. A kifliket ujjnyi vastagra felszeleteljük. A …

Almás, pudingos mákosguba Tovább »

Gőzön főtt gombóc

Gőzön főtt gombóc Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 2 tojás, további langyos tej. Közepébe bármilyen lekvár, vagy gyümölcs. Tetejére: 20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor. Másfél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez …

Gőzön főtt gombóc Tovább »

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg darált mák, 50 dkg cukor, 15 dkg sertészsír, vagy vaj, 2 evőkanál tejföl, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojás. A tetejére 1 tojás a kenéshez. A darált mákot a cukorral, liszttel, sütőporral jó alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a tojást, a …

Mákos pogácsa Tovább »

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és …

Szilvás gombóc Tovább »

Mákos derelye szilvalekvárral

Mákos derelye szilvalekvárral Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, kevés víz. Fél üveg szilvalekvár, 20 dkg őrölt mák, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj. A liszthez két tojást, kevés sót, és annyi vizet adunk, hogy összemorzsolható, gyúrható, de nem túl kemény tésztát készíthessünk belőle. Amikor alaposan kidolgoztuk, félretesszük bő fél órára pihenni. …

Mákos derelye szilvalekvárral Tovább »

Flódni

Flódni Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 30 dkg margarin, fél deci fehérbor. Töltelékhez: 24 dkg dió, 24 dkg őrölt mák, 6 nagyobb alma, 42 dkg cukor, 1 dl víz, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, narancshéj, citromhéj, 20 dkg mazsola, a tetejére 1 tojás. A tésztához a lisztbe porcukrot, …

Flódni Tovább »

Mákos patkó

Mákos patkó Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 3 tojás sárga, 1 teáskanál só, 8 evőkanál porcukor, 10 dkg olvasztott margarin. Töltelék: 20 dkg darált mák, 8 csapott evőkanál porcukor. A kenéshez 3 dkg margarin. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, a felhabolt …

Mákos patkó Tovább »

Frentő

Frentő Hozzávalók: egy kg liszt, 8 dkg zsír, vagy margarin, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 közepes nagyságú burgonya, 5-6 deci tej, szilvalekvár, mák, porcukor. A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük, és áttörjük. két dl langyos, cukros tejbe beleszórunk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A zsírt, vagy …

Frentő Tovább »

Nádasdi mákos pogácsa

Nádasdi mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 dl tejföl, 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, a kenéshez étolaj. Töltelék: 40 dkg mák, 20 dkg porcukor. Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és pihenni hagyjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összedörzsöljük a puha margarinnal, …

Nádasdi mákos pogácsa Tovább »

Almásdi mézes-mákos laska

Almásdi mézes-mákos laska Hozzávalók: 25 dkg liszt, langyos, sós víz, 3 dl tej, 1 evőkanál méz, 10 dkg mák, 2 evőkanál porcukor. Két deci vizet langyosítunk, elkeverünk benne egy teáskanál sót. Egy keverőtálban a lisztet és az apránként adagolt sós vizet kemény tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kétfelé választjuk, egyenként kicipózzuk, és két-három milliméter vastagra kisodorjuk. …

Almásdi mézes-mákos laska Tovább »