mák

Frentő

Frentő Hozzávalók: egy kg liszt, 8 dkg zsír, vagy margarin, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 közepes nagyságú burgonya, 5-6 deci tej, szilvalekvár, mák, porcukor. A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük, és áttörjük. két dl langyos, cukros tejbe beleszórunk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A zsírt, vagy …

Frentő Tovább »

Nádasdi mákos pogácsa

Nádasdi mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 dl tejföl, 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, a kenéshez étolaj. Töltelék: 40 dkg mák, 20 dkg porcukor. Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és pihenni hagyjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összedörzsöljük a puha margarinnal, …

Nádasdi mákos pogácsa Tovább »

Almásdi mézes-mákos laska

Almásdi mézes-mákos laska Hozzávalók: 25 dkg liszt, langyos, sós víz, 3 dl tej, 1 evőkanál méz, 10 dkg mák, 2 evőkanál porcukor. Két deci vizet langyosítunk, elkeverünk benne egy teáskanál sót. Egy keverőtálban a lisztet és az apránként adagolt sós vizet kemény tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kétfelé választjuk, egyenként kicipózzuk, és két-három milliméter vastagra kisodorjuk. …

Almásdi mézes-mákos laska Tovább »

Mákos nudli

Mákos nudli Hozzávalók: 1 kg krumpli, 20 dkg liszt, fél merőkanál libazsír, 1 tojás, csipetnyi só, 25 dkg darált mák, 15 dkg cukor, ízlés szerint méz. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. A legjobb, ha öreg burgonyát használunk hozzá. A tojást felütjük, összekeverjük a libazsírral és csipetnyi sóval. A krumpliba …

Mákos nudli Tovább »

Duci-süti

Duci-süti Hozzávalók: 12 db réteslap, 50 dkg mák, 50 dkg túró, 50 dkg dió, 2 púpos evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 dl étolaj a locsoláshoz, 15 púpos evőkanál porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 dl forró víz. Először a töltelékeket előkészítjük. A mákba öt púpos evőkanál porcukrot szórunk, és egy deci forró vízzel összekeverjük. …

Duci-süti Tovább »

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 15 dkg darált mák, 2 (bocoknyi) evőkanál sertészsír, 1 dl tejföl, 3 tojás. A langyos tejbe fél evőkanál cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a zsírt, és összemorzsoljuk. …

Mákos pogácsa Tovább »

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, szódavíz, olvasztott zsír a kenéshez. Zsíros rántás: 1 fakanál zsír, 2 evőkanál liszt. Töltelék: 25 dkg mák, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola. A lisztet a felvert tojással, sóval és szódavízzel alaposan, rétestészta állagúra kidolgozzuk. Két evőkanál lisztből és egy fakanál …

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Tovább »

Felvidéki mákos és diós pogácsa

Felvidéki mákos és diós pogácsa Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 60 dkg liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, só, 2 evőkanál sertészsír, 40 dkg darált mák, 50 dkg darált dió, 25 dkg cukor. A krumplit megtisztítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A diót és a mákot cukorral összekeverjük. …

Felvidéki mákos és diós pogácsa Tovább »