mák

Diós-mákos vekni

Diós-mákos vekni Hozzávalók: (3 rúdhoz) 1,2 kg liszt, 4,5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez margarin, és fél dl étolaj. A töltelékekhez: 40 dkg darált mák, 3 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 20 dkg mazsola, 6 teáskanál vaníliás cukor, […]

Diós-mákos vekni Tovább olvasom »

Darunyak

Darunyak Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg teavaj, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg sertészsír. A töltelékhez 15 dkg darált dió (vagy mák), 10 dkg porcukor, 2 tojás fehérje. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, csipetnyi sót, tejfölt, és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk. Gyenge, könnyen nyújtható

Darunyak Tovább olvasom »

Mesztegnyői rétes

Mesztegnyői rétes Hozzávalók: (5 levél réteshez) 1,5 kg liszt, 2 kávéskanál só, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott sertészsír. A tészta locsolásához további 30 dkg sertészsír. A tejfölös öntethez: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 9 dl tejföl. A káposztás töltelékhez: másfél fej káposzta, 1 evőkanál só, 1 fakanál sertészsír, 2 kávéskanál őrölt

Mesztegnyői rétes Tovább olvasom »

Mákos kukoricaprósza

Mákos kukoricaprósza Hozzávalók: fél liter langyos tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 3 egész tojás, 1 teáskanál só, 60 dkg kukoricaliszt, 10 dkg sertészsír, 15 dkg darált mák 15 dkg cukorral összekeverve, 1 citrom reszelt héja, a tetejére porcukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, liszt. Két dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi

Mákos kukoricaprósza Tovább olvasom »

Nudli

Nudli Hozzávalók: 1 adag a káposztás lepény tésztájából, 25 dkg zsemlemorzsa, egy dl étolaj, só, fahéj, kristálycukor. A nudli tésztája azonos a káposztás lepényével, ezért megtehetjük azt, hogy ha lepényt készítünk, akkor a négy buciból egyet nudli készítéséhez használunk fel. Amennyiben külön készítjük, akkor a lepény tésztamennyiségének negyedét véve készítjük el a nudlit. A zsemlemorzsát

Nudli Tovább olvasom »

Falatos

Falatos Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipetnyi só és cukor, 3 dkg élesztő, langyos víz. A tészta kidolgozásához liszt, a tepsihez és a falatos tetejének kenéséhez sertészsír. 15 dkg dió, ízlés szerint kristálycukor. A pirításhoz 10 dkg zsír. A sütő tepsit kizsírozzuk. Langyos vízbe kevés cukrot szórunk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet csipetnyi sóval

Falatos Tovább olvasom »

Kelt rétes

Kelt rétes Hozzávalók: A rétestésztához: 6 púpos merőkanál liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, kb. négy dl langyos tej, 3 tojás, fél dl étolaj, a kidolgozáshoz liszt. Túró töltelékhez: 50 dkg házi túró, 3 tojás, citromhéj, 3 evőkanál kristálycukor, három dl tejföl. Dió töltelékhez: 30 dkg darált dió, 4 evőkanál kristálycukor, 1

Kelt rétes Tovább olvasom »

Tökös-mákos rétes

Tökös-mákos rétes Hozzávalók: A rétestésztához: 1 kg búzaliszt, 15 dkg rétesliszt, 1 evőkanál só, langyos víz. Az abrosz szórásához liszt, a rétestésztára olvasztott zsír, vagy étolaj, fél liter tejföl, másfél dl tej. A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, egy kg reszelt tök, só. A liszteket sóval és langyos vízzel alaposan kidolgozzuk. Lisztezett

Tökös-mákos rétes Tovább olvasom »