zöldség

Szomolyai lábatlan tyúk leves

Szomolyai lábatlan tyúk leves Hozzávalók: 2,5 l víz, 6 sárgarépa, 4 petrezselyem, 1 tv-paprika, zeller-és petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 4 tojás, 2 evőkanál zsír, 4 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só. Rántás: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, kis csokor petrezselyemzöld. A zöldségeket megtisztítjuk, a vizet felforraljuk, a paprikát kicsumázzuk, petrezselyem-és zeller …

Szomolyai lábatlan tyúk leves Tovább »

Áldos

Áldos Hozzávalók: (8-10 főre) 3 filteres kamillatea, 20 dkg vöröshagyma, 80 dkg sertéslapocka, tengeri só, 1 kávéskanál orbáncfű, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg zöldbab, 5 közepes sárgarépa, 4 nagyobb petrezselyemgyökér, 20 dkg káposzta, 20 dkg laskagomba, 25 dkg cukkini, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 2 …

Áldos Tovább »

Legényfogó leves májtallérokkal

Legényfogó leves májtallérokkal Hozzávalók: (10 főre) 50 dkg marha lábszár és csontos rész, 25 dkg sertéscomb, 1 nagy pulykaszárny, 1 sertésszív, 30 dkg pulykazúza, 4 nagy sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zellergumó, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál egészbors, 2 db szegfűbors, só. Májtallér: 7 szelet szikkadt kenyér, 2 …

Legényfogó leves májtallérokkal Tovább »

Zöldségleves húsgombóccal

Zöldségleves húsgombóccal Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zeller, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, 2 krumpli, 1 piros színű paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 5 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 liter csontlé. Húsgombóchoz: 50 dkg darált sertéslapocka, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 4 evőkanál …

Zöldségleves húsgombóccal Tovább »

Lencsegulyás

Lencsegulyás Hozzávalók: (12 főre) 2,5 kg sertéscomb, 1 füstölt hátsó csülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 6 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 80 dkg lencse, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl étolaj, 1 liter a …

Lencsegulyás Tovább »

Húsos derelye

Húsos derelye Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, só. A raguhoz: 2 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 40 dkg kacsamell, só, őrölt feketebors, 1 fokhagyma. A raguhoz: 1 vöröshagyma, 2 (fehér és piros) paprika, 2 evőkanál étolaj, só, 2 ág kakukkfű. Először a húsos ragut készítjük el. Ehhez a vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a kacsamellet ledaráljuk. …

Húsos derelye Tovább »

Malacleves

Malacleves Hozzávalók: 2 fül, 20 dkg csülökhús, 20 dkg lapocka, 20 dkg oldalas porcos rész, 2 köröm, 8 dkg füstölt szalonna, 1 szál lángolt kolbász, 25 dkg gomba, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 1 citrom. Fűszerkeverék (fehérbors, feketebors, szerecsendió, kardamom mag, koriander, mustármag), 2 babérlevél, 2 …

Malacleves Tovább »

Bableves

Bableves Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis darab zeller, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 csokor zellerzöld, 2 burgonya, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 fakanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 gerezd fokhagyma, só. Amennyiben szárazbabból készítjük, akkor azt előző este beáztatjuk. Másnap átszedjük egy fazékba, felöntjük vízzel, enyhén …

Bableves Tovább »

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves Hozzávalók: (6 főre) 1 kg gímszarvas gerinc, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis zellergumó, 6 rózsa karfiol, 1 karalábé, 1 paradicsom, 20 dkg rókagomba, 10 dkg zöldborsó, 1 fakanál vaddisznózsír, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 20 szem egészbors, 1 teáskanál tárkony, 1 …

Tárkonyos-tejszínes gímszarvas raguleves Tovább »

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Hozzávalók: 1 fácán húsa, 4 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 zeller, 1 tv-paprika, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 2 burgonya, egy csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, só, 20 szem egészbors. A gombóchoz: 20 dkg darált töpörtyű, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 4 evőkanál …

Fácánhúsleves töpörtyűgombóccal Tovább »

Májgaluskás becsinált leves

Májgaluskás becsinált leves Hozzávalók: 1,5 kg kakas (vagy tyúk) hús, 70 dkg sárgarépa, 5 dkg sertészsír, 70 dkg petrezselyem, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 tv-paprika, 1 kisebb zellergumó, 2 szem szegfűbors, só, 1 teáskanál őrölt feketebors. A galuskához: 6 csirkemáj, 4 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál zsír, zsemlemorzsa, 1 …

Májgaluskás becsinált leves Tovább »

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal Hozzávalók: (10 főre) 1,4 kg marhalapocka, 3 vöröshagyma, 1 fakanál zsír, 3 burgonya, 2 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2-3 teáskanál só, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, fél gumó zeller, 50 dkg karfiol, 50 dkg sárga-és zöldbab, 10%-os ecet, 2 teáskanál lestyán. A vöröshagymát …

Lestyános erdélyi csorbaleves marhahússal Tovább »