zöldség

Harcsa bundában, fűszervajas zöldkörettel

Harcsa bundában, fűszervajas zöldkörettel Hozzávalók: (6 főre) 80 dkg harcsafilé, citromlé, só, őrölt feketebors, liszt. Tészta: 2 tojás, 20 dkg liszt, só, őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, tej. Saláta: 3 színű kaliforniai paprika, 1 lilahagyma, 1 fehérhagyma, 1 póréhagyma, 2 szál újhagyma, 3 dkg vaj, 1 teáskanál őrölt bors, 1,5 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, […]

Harcsa bundában, fűszervajas zöldkörettel Tovább olvasom »

Csanádpalota legényfogó levese

Csanádpalota legényfogó levese Hozzávalók: (5 főre) 50 dkg sertéslapocka, 2 vöröshagyma, sertészsír, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 kis zellergumó, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, tárkony, kapor, 2 dl 20%-os főzőtejszín, 2 dl tejföl, 1 citrom. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A megpucolt gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk. A hagymát egy fakanálnyi

Csanádpalota legényfogó levese Tovább olvasom »

Erdélyi karalábéleves

Erdélyi karalábéleves Hozzávalók: (6 főre) 2 nagy, zsenge karalábé, 2 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, kis csokor petrezselyemzöld, 1 nagy krumpli, 2 tojás, 6 evőkanál búzadara, 5 dl tej, sertészsír, 1 evőkanál liszt, só, őrölt feketebors. Először a galuskát készítjük el. A tojásokat csipetnyi sóval és annyi búzadarával keverjük össze, hogy lágy anyagot kapjunk, amit félreteszünk,

Erdélyi karalábéleves Tovább olvasom »

Zöldséges gölődin leves

Zöldséges gölődin leves Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 nagy sárgarépa, 1 nagy petrezselyemgyökér, 1 paradicsom, 3 teáskanál só, 1 szál zellerzöld, 2 babérlevél, 1 csapott teáskanál feketebors, 2 teáskanál őrölt paprika. Gölődin: 50 dkg krumpli, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. Először a gölődinhez meghámozzuk a

Zöldséges gölődin leves Tovább olvasom »

Szomolyai lábatlan tyúk leves

Szomolyai lábatlan tyúk leves Hozzávalók: 2,5 l víz, 6 sárgarépa, 4 petrezselyem, 1 tv-paprika, zeller-és petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 4 tojás, 2 evőkanál zsír, 4 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só. Rántás: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, kis csokor petrezselyemzöld. A zöldségeket megtisztítjuk, a vizet felforraljuk, a paprikát kicsumázzuk, petrezselyem-és zeller

Szomolyai lábatlan tyúk leves Tovább olvasom »

Áldos

Áldos Hozzávalók: (8-10 főre) 3 filteres kamillatea, 20 dkg vöröshagyma, 80 dkg sertéslapocka, tengeri só, 1 kávéskanál orbáncfű, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 kávéskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg zöldbab, 5 közepes sárgarépa, 4 nagyobb petrezselyemgyökér, 20 dkg káposzta, 20 dkg laskagomba, 25 dkg cukkini, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 2

Áldos Tovább olvasom »

Legényfogó leves májtallérokkal

Legényfogó leves májtallérokkal Hozzávalók: (10 főre) 50 dkg marha lábszár és csontos rész, 25 dkg sertéscomb, 1 nagy pulykaszárny, 1 sertésszív, 30 dkg pulykazúza, 4 nagy sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zellergumó, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál egészbors, 2 db szegfűbors, só. Májtallér: 7 szelet szikkadt kenyér, 2

Legényfogó leves májtallérokkal Tovább olvasom »

Zöldségleves húsgombóccal

Zöldségleves húsgombóccal Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zeller, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, 2 krumpli, 1 piros színű paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 5 evőkanál étolaj, 1,5 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 liter csontlé. Húsgombóchoz: 50 dkg darált sertéslapocka, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 4 evőkanál

Zöldségleves húsgombóccal Tovább olvasom »

Lencsegulyás

Lencsegulyás Hozzávalók: (12 főre) 2,5 kg sertéscomb, 1 füstölt hátsó csülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 6 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 80 dkg lencse, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl étolaj, 1 liter a

Lencsegulyás Tovább olvasom »

Húsos derelye

Húsos derelye Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, só. A raguhoz: 2 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 40 dkg kacsamell, só, őrölt feketebors, 1 fokhagyma. A raguhoz: 1 vöröshagyma, 2 (fehér és piros) paprika, 2 evőkanál étolaj, só, 2 ág kakukkfű. Először a húsos ragut készítjük el. Ehhez a vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a kacsamellet ledaráljuk.

Húsos derelye Tovább olvasom »

Malacleves

Malacleves Hozzávalók: 2 fül, 20 dkg csülökhús, 20 dkg lapocka, 20 dkg oldalas porcos rész, 2 köröm, 8 dkg füstölt szalonna, 1 szál lángolt kolbász, 25 dkg gomba, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 1 citrom. Fűszerkeverék (fehérbors, feketebors, szerecsendió, kardamom mag, koriander, mustármag), 2 babérlevél, 2

Malacleves Tovább olvasom »

Bableves

Bableves Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis darab zeller, 2 paradicsom, 1 paprika, 1 csokor zellerzöld, 2 burgonya, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál sertészsír, 2 fakanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 gerezd fokhagyma, só. Amennyiben szárazbabból készítjük, akkor azt előző este beáztatjuk. Másnap átszedjük egy fazékba, felöntjük vízzel, enyhén

Bableves Tovább olvasom »