Szomolyai lábatlan tyúk leves
Hozzávalók: 2,5 l víz, 6 sárgarépa, 4 petrezselyem, 1 tv-paprika, zeller-és petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 4 tojás, 2 evőkanál zsír, 4 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só. Rántás: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, kis csokor petrezselyemzöld.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vizet felforraljuk, a paprikát kicsumázzuk, petrezselyem-és zeller zölddel szorosan megkötjük.
A gyökérzöldségeket karikákra vágjuk, a felforrt vízbe tesszük. Mellédobjuk a paprikát, enyhén megsózzuk, majd fedő alatt háromnegyed óráig főzzük.
Közben elkészítjük a lábatlant.
A zsírt felmelegítjük. A lisztbe tojásokat ütünk, sóval, szódabikarbónával összekeverjük. Beleborítjuk a zsírba, és egy darabban mindkét oldalán megsütjük. Háromszögekre vágjuk, majd a megfőtt levesbe pakoljuk.
A lábatlan visszamaradt zsírját kipótolva rántást készítünk. Lisztet pirítunk benne, belevágjuk a kis csokor petrezselyem zöldet, teáskanálnyi őrölt paprikát szórunk bele, felengedjük vízzel, és a levesbe öntjük.
Ízlés szerint sózzuk, összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.