Beregi cigánypecsenye káposztás cvekedlivel

Beregi cigánypecsenye káposztás cvekedlivel

Hozzávalók: (8 főre) 3 kg csontos tarja szelet. Pác: 1 fej reszelt fokhagyma, 3 evőkanál mustár, 2 evőkanál őrölt paprika, 3 dl étolaj. Tészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 kg káposzta, só, őrölt feketebors, 30 dkg füstölt szalonna.

A páchoz a zúzott fokhagymát, mustárt, paprikát étolajjal összekeverjük. A húst enyhén kiklopfoljuk, a páccal mindenütt alaposan bekenjük – a csontok mentén is. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük, de napokkal előbb is elkészíthető.

A tojásokhoz kevés sót, és annyi lisztet adunk, hogy szívós, de ne túl kemény, sodorható tésztát kapjunk. Amikor tálban összeállítottuk, lisztezett gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd kilisztezett tálba helyezve fél órát pihentetjük.

A káposztát négyfelé vágjuk, lereszeljük, Két teáskanál sót adunk hozzá, ezt is félretesszük.

Közben a szalonnából kakastaréjnak szeleteket vágunk, és szép pirosra kisütjük.

A tésztát vékonyra kisodorjuk, közben csak annyira lisztezzük, amennyire szükséges. Sodrófára feltekerve hosszában, majd a közepén újra elfelezzük. A csíkokat egymásra helyezve háromszög alakban, cvekedlinek felvágjuk.

A káposztát kinyomjuk a sóból, és a szalonna zsírjában kisütjük. Amikor már szép aranyló színe lett, borssal és sóval ízlés szerint fűszerezzük.

A húshoz a tepsiket kizsírozzuk, belepakoljuk a pácolt hússzeleteket. Alufóliával lefedjük, és előmelegített kemencében 25 perc alatt megpuhítjuk. A fóliát levesszük róla, szép barnára sütjük. Csak akkor sózzuk, amikor már elkészült.

A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és azonnal a kisült káposztára borítjuk. Összekeverjük, majd a cigánypecsenyéhez kínáljuk. Tetejét paprikával színezett kakastaréj szeletekkel díszítjük.