kelt tészta

Paprikás kácsi

Paprikás „kácsi” Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg margarin (zsír), 3 dl tej. Töltelék: 20 dkg őrölt paprika, 20 dkg cukor. Tetejére: 1 tojás, olvasztott zsír. A tejet meglangyosítjuk. Ráöntünk egy keveset az élesztőre, és cukrot szórunk rá. Megvárjuk, míg megkel. Közben a tojások …

Paprikás kácsi Tovább »

Levendulás, étcsokoládés kiflik

Levendulás, étcsokoládés kiflik Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 15 dkg étcsokoládé, 1 dl levendulaszörp, 3 dl tej, 1 tojás. A lisztbe vajat, sót, kevés cukrot teszünk. Az élesztőt a többi cukorral tejben megkelesztjük, és kidagasztjuk vele a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd …

Levendulás, étcsokoládés kiflik Tovább »

Káposztás, hurkás-kolbászos gőzgombóc

Káposztás hurkás-kolbászos gőzgombóc Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 3 vöröshagyma, 2 dl étolaj, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 szál füstölt kolbász, 1 szál hurka. Tészta: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, fél deci étolaj. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, zsiradékon megpároljuk. Őrölt paprikát szórunk rá, …

Káposztás, hurkás-kolbászos gőzgombóc Tovább »

Mazsolaszőlős kalács

Mazsolaszőlős kalács Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg élesztő, fél liter tej, 2 evőkanál cukor, só, 1 csomag vaníliás cukor, 20 db édesítő tabletta, 1 bio citrom reszelt héja, 10 dkg áztatott mazsola, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 10 dkg vaj, 1 dl étolaj. A tetejére: tej, 1 tojás sárgája, cukor. …

Mazsolaszőlős kalács Tovább »

Fahéjas cirkos kalács

Fahéjas cirkos kalács Hozzávalók: (2 tepsi, 30 db kalácshoz) 1 kg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 20 dkg margarin, 2 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 5 dl tej. A cirokszárakhoz zsír. Tetejére: 1 tojás, 20 dkg cukor, 2 dkg őrölt fahéj. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőhöz két decit kiveszünk, beleszórjuk a cukrot, és …

Fahéjas cirkos kalács Tovább »

Jenői kuglóf

Jenői kuglóf (1952-es recept alapján) Hozzávalók: (2 nagy kuglófhoz) 3 kg liszt, 3 teáskanál só, 15 dkg élesztő, 4 vaníliás cukor, 30 dkg mazsola, 6 citrom reszelt héja, 2,5 l tej, 8 dkg kakaó, 18 tojás sárgája, 38 dkg margarin. Zsír a formák kikenéséhez. A szóráshoz 30 dkg porcukor. Tálaláshoz tejeskávé. A mazsolát tejbe beáztatjuk. …

Jenői kuglóf Tovább »

Káposztás laska

Káposztás laska Hozzávalók: 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 teáskanál cukor, fél kg liszt, 1 tojás, sertészsír, másfél evőkanál étolaj, só. Töltelék: 1 kg káposzta, fél dl étolaj, őrölt feketebors, só, 1,5 dl tejföl. Tetejére 1 tojás, 1 evőkanál tejföl. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet kávéskanálnyi sóval, öt deka zsírral összemorzsoljuk, beleütünk …

Káposztás laska Tovább »

Mákos patkó

Mákos patkó Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 3 tojás sárga, 1 teáskanál só, 8 evőkanál porcukor, 10 dkg olvasztott margarin. Töltelék: 20 dkg darált mák, 8 csapott evőkanál porcukor. A kenéshez 3 dkg margarin. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, a felhabolt …

Mákos patkó Tovább »

Szilvalekváros kifli

Szilvalekváros kifli Hozzávalók: 1 üveg szilvalekvár, 1 kg liszt, 35 dkg margarin, 20 dkg sertészsír, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 dl tej, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 20 dkg porcukor. Langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztbe teáskanálnyi sót szórunk, majd a margarint és a sertészsírt elmorzsoljuk benne. …

Szilvalekváros kifli Tovább »