kelt tészta

Tót kalács

Tót kalács Hozzávalók: (2 kalácshoz) 1,3 kg liszt, 6 dl tej, 7,5 dkg élesztő, 6 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 3 tojás sárgája, 10 dkg mazsola, 25 dkg margarin (vaj) + 10 dkg a lapok kenéséhez, 1 tojás a kalácsok tetejére. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne két evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet […]

Tót kalács Tovább olvasom »

Margarinos kifli

Margarinos kifli Hozzávalók: (2 tepsihez) 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 dl étolaj, 12,5 dkg margarin. A tetejére 1 tojás, szezámmag, köménymag, reszelt sajt. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. A margarint 32 kockára felvágjuk. A lisztet tálba

Margarinos kifli Tovább olvasom »

Gölődör tepertővel

Gölődör tepertővel Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl langyos víz, só, 1 teáskanál cukor, 15 dkg tepertő alja, vagy apró tepertő. A lisztet tálba borítjuk, közepébe fészket készítünk, kevés cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, és langyos vízzel felengedjük. Megvárjuk, míg megkel. Amikor megmozdult, a többi langyos vízbe sót szórunk, és azzal

Gölődör tepertővel Tovább olvasom »

Pampuska tojáshabos krémmel

Pampuska tojáshabos baracklekvár krémmel Hozzávalók: 1 kg liszt, fél evőkanál só, 5 dkg élesztő, 4 evőkanál kristálycukor, 4 tojás, 1 liter tej, 4 evőkanál étolaj. A sütéshez 2 liter étolaj. A habhoz: 2 tojás fehérje, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál baracklekvár. A lisztet átszitáljuk. A tejet langyosra melegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztbe három evőkanál

Pampuska tojáshabos krémmel Tovább olvasom »

Krumplis-túrós sós lepény

Krumplis-túrós sós lepény Hozzávalók: (1 lepényhez): 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, fél deci langyos tej, 1 teáskanál só, 1 tojás, 5 dkg margarin. Töltelék: 50 dkg túró, 1 tojás, só, 30 dkg krumpli, 1,5 dl tej. A tetejére 1 tojás, a forma előkészítéséhez sertészsír. A krumplit héjában megfőzzük. A lisztet átszitáljuk.

Krumplis-túrós sós lepény Tovább olvasom »

Kranknédli

Kranknédli Hozzávalók: 1 kg füstölt hús (előfőzött oldalas és kolbász), 1,5 kg savanyú káposzta, 50 dkg liszt, 1 zsemle, fél kg sertészsír, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 tojás, só, kevés cukor. Az oldalast kevés vízben előfőzzük, a főzővizet meghagyjuk, szükségünk lesz rá a munka során. A zsemlét felkockázzuk, majd két evőkanál zsíron lepirítjuk.

Kranknédli Tovább olvasom »

Káposztás langalló

Káposztás langalló Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál étolaj, só, cukor, 50 dkg káposzta, 2 evőkanál sertészsír, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 15 dkg füstölt szalonna. A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt három deci langyos vízzel, egy teáskanál cukorral elkeverve, kevés liszttel megszórva megkelesztjük, majd a tálba borítva megdagasztjuk a

Káposztás langalló Tovább olvasom »

Körtés-diós kelt prósza

Körtés-diós kelt prósza Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dl tej, 2 tojás, 3 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg margarin, 15 dkg cukros darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 nagyobb körte. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleütjük a tojásokat, habverővel kikeverjük, beleborítjuk a megkelt élesztőt, és

Körtés-diós kelt prósza Tovább olvasom »

Mártogatós paprikás perec

Mártogatós paprikás perec Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 csapott evőkanál cukor, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl. Mártogató: 3 evőkanál sertészsír, 3 teáskanál őrölt paprika, 2-3 dl meleg víz, só. A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk egy kisebb tálkába egy decit. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és

Mártogatós paprikás perec Tovább olvasom »

Parasztpite almával

Parasztpite almával Hozzávalók: 7 dl tej, 60 dkg finomliszt, 4 tojás, 4 dkg élesztő, 6 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, fél deci étolaj, 4 nagyobb alma. A tejet meglangyosítjuk. Két decit kis tálkába borítunk, megszórjuk teáskanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, lisztet hintünk rá, és megvárjuk, míg megkel. A tojásokat felütjük. Elkeverjük négy

Parasztpite almával Tovább olvasom »

Csülkös lángos Rózsika módra

Csülkös lángos Rózsika módra Hozzávalók: (10-12 főre) 1 füstölt csülök, 1,5 dl étolaj, 2 kg liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál só, 2 közepes burgonya. Tálaláshoz: 1 fej fokhagyma, 30 dkg sajt, 4 dl tejföl. A csülköt kb. három óra alatt puhára főzzük, kicsontozzuk, és amikor kihűlt, apró

Csülkös lángos Rózsika módra Tovább olvasom »