kelt tészta

Frentő

Frentő Hozzávalók: egy kg liszt, 8 dkg zsír, vagy margarin, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 közepes nagyságú burgonya, 5-6 deci tej, szilvalekvár, mák, porcukor. A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük, és áttörjük. két dl langyos, cukros tejbe beleszórunk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A zsírt, vagy …

Frentő Tovább »

Tepertős kuglóf

Tepertős kuglóf Hozzávalók: 60 dkg liszt, és további 10 dkg a szóráshoz. 5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2,5 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál só, 2 tojás. Töltelék: 20 dkg darált tepertő, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt feketebors. A forma kikenéséhez 5 dkg margarin. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a liszthez …

Tepertős kuglóf Tovább »

Káposztás-húsos batyu

Káposztás-húsos batyu Hozzávalók: töltelék: (dupla adag, a káposztás gombócokhoz is elegendő) 1 kg darált sertéshús, 50 dkg vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, ½ teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só. A káposztához: 2 kg fejes káposzta, 1 liter víz, 3 babérlevél, 1 evőkanál só, 2 evőkanál 15%-os ecet, 1 csokor kaporszár és virág, csombor. Tészta: 50 dkg …

Káposztás-húsos batyu Tovább »

Szüreti legényfogó

Szüreti legényfogó Hozzávalók: tészta: 80 dkg liszt, 1 evőkanál só, 1,5 dl étolaj, 5 dl langyos tej, 5 dkg élesztő. Krém: 25 dkg margarin,1 csokor medvehagyma, 20 dkg húsos szalonna, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál só. Tetejére: 1 evőkanál tejföl, 1 tojás sárgája, szezámmag (vagy sajt). A lisztet a sóval tálba öntjük, közepébe fészket készítünk. …

Szüreti legényfogó Tovább »

Nádasdi mákos pogácsa

Nádasdi mákos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 dl tejföl, 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, a kenéshez étolaj. Töltelék: 40 dkg mák, 20 dkg porcukor. Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és pihenni hagyjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összedörzsöljük a puha margarinnal, …

Nádasdi mákos pogácsa Tovább »

Tökmagpogácsás kalács

Tökmagpogácsás kalács Hozzávalók: (2 kalácshoz) 1 kg liszt, 6 dl tej, 1,75 dl kefir, 5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. Töltelék: 40 dkg darált tökmagpogácsa, 20 dkg magozott szilva, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor. A tepsihez zsír. A …

Tökmagpogácsás kalács Tovább »

Lompos töki

Lompos töki Hozzávalók: (4 sütőedényhez) 80 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 4 kockacukor, 2 kávéskanál só, 8 dl tejföl, 2 nagy vöröshagyma, 80 dkg kolozsvári szalonna és füstölt sonka vegyesen, 3 evőkanál zsír, 2 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál (szárított) bazsalikom, 1 kis ág friss bazsalikom. Először …

Lompos töki Tovább »

Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa Hozzávalók: (1 sütőtepsihez) 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, 1 tojás sárgája, 2 csepp ecet, 1 dl tej, 25 dkg margarin. A tetejére 1 tojás, szezámmag. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, a sóval és …

Sajtos pogácsa Tovább »

Diós pogácsa

Diós pogácsa Hozzávalók: 65 dkg liszt, 15 dkg vágott dió, 15 dkg margarin, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 4 púpos evőkanál tejföl. A tetejére 1 tojás. A tejet meglangyosítjuk, a cukorral és az élesztővel kelni hagyjuk. A lisztbe beleszórjuk a durvára vágott diót, …

Diós pogácsa Tovább »

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 20 dkg vaj, 2 szál rozmaring, 1 csapott evőkanál majoránna, 50 dkg nyúlmáj, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt feketebors, 1 nagyobb gerezd fokhagyma. Lepényhez: 2 decis csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ugyanannyi tönköly fehérliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál …

Fehérboros nyúlmáj pástétom lepény kenyérrel Tovább »