Rólunk

RÓKA ILDIKÓ – MÓCZÁR ISTVÁN

Leginkább így közösen, alkotópárosként ismernek bennünket, és ez így is igaz. Filmjeinkben Pista a képi világ megteremtője, én a tartalomért, és a vágásért felelek. Igaz, sokszor itt is vannak átfedések, szóval a mi munkánk igazi csapatmunka, bár társaságunk kicsi, mindössze két fős.

Pista már ifjúkorától foglalkozott filmkészítéssel. Kezdetben bátyjával közösen normál 8-as technikára dolgoztak. Az országban elsők között, házilag gyártottak hangcsíkot a filmszalag szélére. Tagja lett az Országos Független Film Szövetségnek. Az iskolai tanulmányok mellett a filmfesztiválok értékeléseit figyelve, profi operatőrök, rendezők mellett dolgozva „leste el” a szakma fogásait. Később a SIOTOUR Főiroda vezetőjeként megalakította a helyi filmklubot. Itt időszakonként előadásokat hallhattunk, és közösen, vagy kisebb csoportokban filmeket készítettünk. Országos Filmfesztivált és Nemzetközi UNICA Videofórumot hoztunk Siófokra. Ekkor már én is tagja voltam a filmklubnak, és ettől az időszaktól a mai napig együtt készítjük filmjeinket.
Kisfilmjeinkkel sikeresen szerepeltünk hazai és nemzetközi filmfesztiválokon.

1987 óta hivatásszerűen is filmezéssel foglalkozunk. A siófoki helyi televízió (Sió TV) munkatársai voltunk. Mellette, az ország első kereskedelmi csatornájánál, a Balaton Channel-nél dolgozhattunk, és megismerkedtünk a profi televíziózással. Riportjaink, kisfilmjeink eljutottak a Magyar Televízió műsoraiba.
1995-ben alakítottuk meg társaságunkat, a Móczár Bt-t, amelyben ma is dolgozunk.

Róka Ildikó és Móczár István

Helyi televíziós munkánk mellett folyamatosan jelen vagyunk a Duna Televízió képernyőjén, már annak első kísérleti adásában is szerepeltünk néhány balatoni kisfilmmel. Néprajzi-és portréfilmeket is készítettünk a csatorna számára.

Kezdetek óta nagy örömmel foglalkozunk természeti-és kulturális örökségünk bemutatásával, ezeket a Duna Televízió folyamatosan műsorra tűzi. „Magyarország kincsei” címmel, közel 200 epizódban tudományos ismeretterjesztő kisfilmekben mutattuk be hazai templomainkat, várainkat, kastélyainkat, arborétumainkat, tanösvényeinket.

2007-ben két új sorozatunk indult a Duna Televízióban. Az egyik „Hagyományőrzők” címmel hazánk néprajzi értékeit hivatott bemutatni, az „Ízőrzők” pedig a régi magyar konyha hagyományos ízeit kutatja fel. Közben érdekes és értékes emberekkel beszélgethetünk, számtalan helyi értéket, látnivalót ajánlunk, és megmutatjuk azt a gasztronómiai tudást, amelyet anyáink-nagyanyáink még ismernek, de az őket követő nemzedékek már nem tanultak meg. Egy forgatáson azt mondták rólunk, hogy mi a Duna Televízió kézműves műsora vagyunk.

Pistáról érdemes még néhány szót szólni. A filmezésen túl sok mással is foglalkozik, például kiadott három szatirikus hangvételű könyvet, az egyik kifejezetten a Balatonról szól (Kedvenc tavam, a Balaton). Sokszor előveszi a fényképezőgépet, rendszeresen szerepelt az „Utazás a világ körül” című vándor fotókiállításon, az évente megjelenő katalógusokban, de budapesti kiállításokon, és Csíkszeredán is láthatóak voltak képei. Mindezeken túl folyton kísérletezik, főleg a festészet és a fa megmunkálása, alakítása foglalkoztatja.

Mindkettőnk számára fontos a hely, ahol élünk. Elsősorban a Balaton, hiszen ez a „tündéri” táj ezer lánccal ideköt bennünket.