krumpli

Sóba-lébe krumplileves

Sóba-lébe krumplileves Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 2 vöröshagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 nagy paradicsom, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, só. Csipetke: 1 tojás, liszt. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és két liter forró vízbe feltesszük főni. A sárgarépát, petrezselymet vékonyabb hasábokra, …

Sóba-lébe krumplileves Tovább »

Gombával töltött burgonya

Gombával töltött burgonya Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú burgonya, 50 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, fél deci étolaj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, kis csokor petrezselyemzöld, 15 dkg bacon szalonna, 1 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál liszt. A burgonyát héjában megfőzzük vigyázva, …

Gombával töltött burgonya Tovább »

Krumpliprósza többfajta ízben

Krumpliprósza többfajta ízben Hozzávalók: 4 db sárga krumpli, 25 dkg liszt, 2 tojás, 9 dl kefir, 2,5 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg cukkini, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, olaj a sütéshez. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk. A fokhagymát is felkockázzuk. A krumplit és cukkinit …

Krumpliprósza többfajta ízben Tovább »

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és …

Szilvás gombóc Tovább »

Haluska

Haluska Hozzávalók: (20 főre) 2 kg liszt, 3,5 kg krumpli, só, sertészsír. Ízesítéshez: juhtúró, tehéntúró, dinsztelt édeskáposzta, füstölt szalonna, tejföl. A krumplit megtisztítjuk, átmossuk, lereszeljük. Három evőkanál sót szórunk rá, beleöntjük a lisztet, jó alaposan összekeverjük. A főzővízbe két evőkanál sót, egy merőkanál zsírt teszünk, és beleszaggatjuk a galuskát. Régen vizes deszkáról, késsel szaggatták, ma …

Haluska Tovább »

Látrányi pempő

Látrányi pempő Hozzávalók: 1,2 kg krumpli, só, 6 vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt paprika, 15 dkg rétesliszt, 6 púpos evőkanál finomliszt, 2 fakanál sertészsír. A tálaláshoz tejföl. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymát kis kockákra vágva zsíron barnára sütjük. A megfőtt krumplin annyi levet hagyunk, hogy éppen ellepje. …

Látrányi pempő Tovább »

Vajaljás krumplibukta

Vajaljás krumplibukta Hozzávalók: (6 főre) 2,5 kg krumpli, 50 dkg liszt, só 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg füstölt szalonna, zsír. Vajalja: 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl. A tálaláshoz túró, tejföl és reszelt sajt. A tepsihez kacsazsír. Először a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben nagyon puhára főzzük. A vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát …

Vajaljás krumplibukta Tovább »

Krumpli torta

Krumpli torta Hozzávalók: 10 tojás, csipetnyi só, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola (vagy más aszalt gyümölcs), 1 sütőpor (vagy szódabikarbóna), 2 közepes krumpli. Töltelék: otelló szőlő zselé (vagy más lekvár), 25 dkg gesztenyemassza, 20 dkg kókuszzsír, 1 rum aroma. A díszítéshez meggy és tortagyöngy. A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk. …

Krumpli torta Tovább »

Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves Hozzávalók: (10 főre) 5 nagyobb sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, fél zellergumó, 4 gerezd fokhagyma, 1 paprika 1 paradicsom, 10 szem feketebors, 3 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, 4 krumpli, 20 dkg füstölt kolbász, 10 tojás. Rántás: 1 kis evőkanál sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. Tálaláshoz …

Savanyú krumplileves Tovább »

Krumplipogácsa paradicsomszósszal

Krumplipogácsa paradicsomszósszal (Krumpli flute) Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 1 teáskanál só, 1 tojás, liszt, a sütéshez sertészsír. Paradicsomszósz: 3,5 dl sűrű paradicsomlé, 3 evőkanál liszt, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, egy kis zellerlevél. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla. Ízlés szerint még sózzuk, majd elkeverjük …

Krumplipogácsa paradicsomszósszal Tovább »

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval Hozzávalók: 1 házi csirke feldarabolva, 3 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 1 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyemlevél, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 2 dl tej. A máléhoz: 1 kg krumpli, 2 kávéskanál só, 5 evőkanál liszt. A kockákra vágott vöröshagymát zsírban …

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval Tovább »

Zöldséges tepsis krumpli tarjával

Zöldséges tepsis krumpli tarjával Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 kg krumpli, 4 szál közepes sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 2 szem közepes paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem, bors, 2 teáskanál őrölt paprika, só, olaj vagy zsír. Forró  zsiradékon megforgatjuk az előre besózott húst, majd félretesszük egy tálra. …

Zöldséges tepsis krumpli tarjával Tovább »