krumpli

Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves Hozzávalók: (10 főre) 5 nagyobb sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, fél zellergumó, 4 gerezd fokhagyma, 1 paprika 1 paradicsom, 10 szem feketebors, 3 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, 4 krumpli, 20 dkg füstölt kolbász, 10 tojás. Rántás: 1 kis evőkanál sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. Tálaláshoz …

Savanyú krumplileves Tovább »

Krumplipogácsa paradicsomszósszal

Krumplipogácsa paradicsomszósszal (Krumpli flute) Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 1 teáskanál só, 1 tojás, liszt, a sütéshez sertészsír. Paradicsomszósz: 3,5 dl sűrű paradicsomlé, 3 evőkanál liszt, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, egy kis zellerlevél. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla. Ízlés szerint még sózzuk, majd elkeverjük …

Krumplipogácsa paradicsomszósszal Tovább »

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval Hozzávalók: 1 házi csirke feldarabolva, 3 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 1 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyemlevél, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 2 dl tej. A máléhoz: 1 kg krumpli, 2 kávéskanál só, 5 evőkanál liszt. A kockákra vágott vöröshagymát zsírban …

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval Tovább »

Zöldséges tepsis krumpli tarjával

Zöldséges tepsis krumpli tarjával Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 kg krumpli, 4 szál közepes sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 2 szem közepes paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem, bors, 2 teáskanál őrölt paprika, só, olaj vagy zsír. Forró  zsiradékon megforgatjuk az előre besózott húst, majd félretesszük egy tálra. …

Zöldséges tepsis krumpli tarjával Tovább »

Krumplis prósza dönöge módra

Krumplis prósza dönöge módra Hozzávalók: 2 nagyobb krumpli, 1,75 dl kefir, 2 tojás, 35 dkg liszt, 15 dkg szalonna, zsír, szódavíz. A tepsit fagyos zsírral vastagon kikenjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A szalonnát felkockázzuk, épp hogy üvegesre sütjük. A lisztet, kefirt, tojást, sót, egy deci szódavizet tálba teszünk. A krumplikat megtisztítjuk, lereszeljük, és azt is a …

Krumplis prósza dönöge módra Tovább »

Susmus vagy sipi-supi

Susmus, vagy sipi-supi – köményes burgonyaleves galuskával Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál őrölt paprika. Galuskához: 2 tojás, 10 dkg búzadara, kis csokor petrezselyemzöld, fél evőkanál zsír, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál só. A vöröshagymát megpucoljuk, kockákra vágva fazékba tesszük. …

Susmus vagy sipi-supi Tovább »

Tárkonyos betyárpecsenye ízletes tócsnival

Tárkonyos betyárpecsenye ízletes tócsnival Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 4 dl étolaj, 3 kávéskanál só, 2 kávéskanál fehérbors, 3 vöröshagyma. Mártás: 45 dkg laskagomba, 2 evőkanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 2 kávéskanál őrölt paprika, 1 dl paradicsomlé, 1 kávéskanál fehérbors, 2 teáskanál tárkony, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál bazsalikom, 3 dl víz, másfél dl tejföl, fél del …

Tárkonyos betyárpecsenye ízletes tócsnival Tovább »

Káposztás-húsos gombócok

Káposztás-húsos gombócok Hozzávalók: tölteléke a húsos batyuval megegyező. Gombóc tésztája: 50 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 1 tojás, 5 evőkanál tejföl, fél evőkanál só. A forgatáshoz: 1 púpos fakanál sertészsír, 15 dkg zsemlemorzsa. Öntet: 2 evőkanál sertészsír, 6 evőkanál tejföl, teáskanálnyi só, 1 teáskanál őrölt bors. A krumplit megfőzzük, áttörjük, kihűtjük. Teszünk hozzá lisztet, sót, …

Káposztás-húsos gombócok Tovább »

Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival

Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival Hozzávalók: A pecsenyéhez: 50 dkg szűzpecsenye, só, őrölt feketebors, a sütéshez 10 dkg libazsír, 10 dkg húsos szalonna. A párolt hagymához: 50 dkg vöröshagyma, só, 6 dkg cukor, 1 evőkanál egész kömény, 1 evőkanál balzsamecet, 1 dl olaszrizling, őrölt bors. A krumplihoz: 80 dkg burgonya, só, 2 tojás, 5 dkg …

Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival Tovább »

Kapros csirkeragu rösztikével

Kapros csirkeragu rösztikével Hozzávalók: 6 nagyobb csirkecomb, 1 teáskanál só, 3 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt bors, fél deci étolaj, 2 csokor kapor, 1 dl Szent György-hegyi rizling, 5 dl tejföl, másfél evőkanál liszt. Rösztike: 1 kg burgonya, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, a sütéshez étolaj. A csirkecombokat kicsontozzuk. …

Kapros csirkeragu rösztikével Tovább »