alma

Hagymás véres hurka almával

Hagymás véres hurka almával Hozzávalók: A disznó belsőségei: tüdő, fejhúsok, szív, nyelv, nyesedékek, véresebb darabok, bőrke. Sóval kikevert nyers vér, abalében főzött rizs, Párolt vöröshagyma, őrölt feketebors, só, majoránna, alma. A sütéshez sertészsír. A disznó belsőségeit és egyéb kiválasztott részeit abalében megfőzzük. A vágás során felfogott vért sóval kikeverjük. Az összeállt, sűrűbb részeket kidobjuk belőle, …

Hagymás véres hurka almával Tovább »

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával (disznótoros reggeli) Hozzávalók: 2 kg tokaszalonna, 1 kg húsos hasaalja szalonna, 30 dkg lapocka, vagy comb, só, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg zsír. Kenőmájas: 2 kg sertésmáj, 30 dkg vöröshagyma, sertészsír, só, őrölt feketebors, majoránna, 2 evőkanál porcukor, 3 alma, 1 kg főtt háj, 20 dkg főtt színhús. A vöröshagymát …

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával Tovább »

Báránysült kemencében

Báránysült kemencében Hozzávalók: (8 főre) 5 kg csontos hús: a bárány nyaka, gerince, hátsó combja, 3 petrezselyem, 3 sárgarépa, 5 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 alma, 6 dl vörösbor, 40 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 2 kg krumpli. Fűszerek: mustár, só, őrölt feketebors, majoránna, borsikafű, bazsalikom, borókabogyó, kakukkfű, 4 rozmaring …

Báránysült kemencében Tovább »

Alma tócsni mézes kökénylekvárral

Alma tócsni mézes kökénylekvárral Hozzávalók: 1,5 kg alma, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz, 10 dkg zsemlemorzsa. Öntet: kis üveg kökénylekvár, 1 dl tejszín, 1 evőkanál méz. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a többi hozzávalóval elkeverjük. Amennyiben elég édes az almánk, nem szükséges bele mézet tenni, úgy még természetesebb ízt …

Alma tócsni mézes kökénylekvárral Tovább »

Kakaós-almás sütemény

Kakaós-almás sütemény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg kristálycukor, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 4 tojás, 4 alma, 4 evőkanál étolaj, 10 dkg csokoládé, 5 dkg vaj, 1 evőkanál holland kakaó, 6 evőkanál kajszibarack lekvár. A tepsihez zsír és kevés liszt. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Fahéjat, cukrot öntünk hozzá. Az egész, felvert tojásokat …

Kakaós-almás sütemény Tovább »

Flódni

Flódni Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 30 dkg margarin, fél deci fehérbor. Töltelékhez: 24 dkg dió, 24 dkg őrölt mák, 6 nagyobb alma, 42 dkg cukor, 1 dl víz, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, narancshéj, citromhéj, 20 dkg mazsola, a tetejére 1 tojás. A tésztához a lisztbe porcukrot, …

Flódni Tovább »

Rácsos almás pite

Rácsos almás pite Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, vaníliás cukor, citromhéj. Töltelék: 8 közepes alma, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, citromlé, 2 evőkanál kekszmorzsa. A tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, majd a margarinnal az egészet összemorzsoljuk. Beletesszük a …

Rácsos almás pite Tovább »

Almás kígyórétes

Almás kígyórétes Hozzávalók: (4 rúd réteshez) 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 25 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 5 dkg zsemlemorzsa. Töltelék: 2 kg alma, 2 evőkanál cukor, 1 dkg fahéj. A tetejére 1 tojás. A cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. …

Almás kígyórétes Tovább »

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyér Hozzávalók: (2 db őzgerincformához) 25 dkg porcukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg dió, 6 dkg mazsola, 6 dkg aszalt szilva, 6 dkg aszalt sárgabarack, 6 dkg birsalmasajt, 25 dkg alma, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg. A diót durvára vágjuk. Az …

Gyümölcskenyér Tovább »

Töltött kacsa

Töltött kacsa Hozzávalók: 1 egész kacsa (2,5 kg), 20 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 3 alma, 3 dl tej, 2 szelet kenyér, 10 dkg mazsola, 3 dl félszáraz fehérbor, 4 db csirkemáj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, só, őrölt bors, majoránna. Fordított burgonya: 6 nagy szem krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, kacsazsír, 2 teáskanál só. …

Töltött kacsa Tovább »

Tuba mama almás pitéje

Tuba mama almás pitéje Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 20 dkg zsír, 2 tojás, ½ sütőpor, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só, a tetejére 2 tojás sárgája. Töltelék: 2 kg alma, 2 evőkanál őrölt fahéj, 20 dkg cukor, 2-3 evőkanál kakaópor, 15 dkg pirított dió, 5 dkg búzadara. A lisztet tálba borítjuk, elkeverjük benne …

Tuba mama almás pitéje Tovább »

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, szódavíz, olvasztott zsír a kenéshez. Zsíros rántás: 1 fakanál zsír, 2 evőkanál liszt. Töltelék: 25 dkg mák, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola. A lisztet a felvert tojással, sóval és szódavízzel alaposan, rétestészta állagúra kidolgozzuk. Két evőkanál lisztből és egy fakanál …

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Tovább »