alma

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes Hozzávalók: (4 rúdhoz) 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 4 evőkanál olvasztott sertészsír, 12 dkg porcukor, csipetnyi só, langyos tej. Almás töltelék: 40 dkg alma, 2 teáskanál fahéj, 15 dkg cukor, 10 dkg cukros darált dió. Diós-meggyes töltelék: 40 dkg meggy, 15 dkg cukor, 10 dkg cseresznye, 1 […]

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes Tovább olvasom »

Tejszínes csirkemell majonézes, almás céklasalátával

Tejszínes csirkemell majonézes, almás céklasalátával Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 15 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg trappista sajt, só, 5 dl főzőtejszín, 1 evőkanál zsír. A salátához: 2 cékla, 2 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 alma, 1 lilahagyma, 2 evőkanál tejföl, 2 dl majonéz. A húst szeletekre vágjuk, a vastagabbakat

Tejszínes csirkemell majonézes, almás céklasalátával Tovább olvasom »

Almás „kőtt” palacsinta

Almás „kőtt” palacsinta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 4 tojás, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 4 nagy alma, 2,5 dkg élesztő. A tálaláshoz kajszibaracklekvár, porcukor. Cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat felütjük egy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, és liszttel alaposan, csomómentesre kikeverjük. Fakanállal dagasztjuk, sűrűbb legyen a

Almás „kőtt” palacsinta Tovább olvasom »

Parasztpite almával

Parasztpite almával Hozzávalók: 7 dl tej, 60 dkg finomliszt, 4 tojás, 4 dkg élesztő, 6 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, fél deci étolaj, 4 nagyobb alma. A tejet meglangyosítjuk. Két decit kis tálkába borítunk, megszórjuk teáskanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, lisztet hintünk rá, és megvárjuk, míg megkel. A tojásokat felütjük. Elkeverjük négy

Parasztpite almával Tovább olvasom »

Hagymás véres hurka almával

Hagymás véres hurka almával Hozzávalók: A disznó belsőségei: tüdő, fejhúsok, szív, nyelv, nyesedékek, véresebb darabok, bőrke. Sóval kikevert nyers vér, abalében főzött rizs, Párolt vöröshagyma, őrölt feketebors, só, majoránna, alma. A sütéshez sertészsír. A disznó belsőségeit és egyéb kiválasztott részeit abalében megfőzzük. A vágás során felfogott vért sóval kikeverjük. Az összeállt, sűrűbb részeket kidobjuk belőle,

Hagymás véres hurka almával Tovább olvasom »

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával (disznótoros reggeli) Hozzávalók: 2 kg tokaszalonna, 1 kg húsos hasaalja szalonna, 30 dkg lapocka, vagy comb, só, 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg zsír. Kenőmájas: 2 kg sertésmáj, 30 dkg vöröshagyma, sertészsír, só, őrölt feketebors, majoránna, 2 evőkanál porcukor, 3 alma, 1 kg főtt háj, 20 dkg főtt színhús. A vöröshagymát

Reggeli sült húsok, kenőmájas almával Tovább olvasom »

Báránysült kemencében

Báránysült kemencében Hozzávalók: (8 főre) 5 kg csontos hús: a bárány nyaka, gerince, hátsó combja, 3 petrezselyem, 3 sárgarépa, 5 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 alma, 6 dl vörösbor, 40 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 2 kg krumpli. Fűszerek: mustár, só, őrölt feketebors, majoránna, borsikafű, bazsalikom, borókabogyó, kakukkfű, 4 rozmaring

Báránysült kemencében Tovább olvasom »

Alma tócsni mézes kökénylekvárral

Alma tócsni mézes kökénylekvárral Hozzávalók: 1,5 kg alma, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz, 10 dkg zsemlemorzsa. Öntet: kis üveg kökénylekvár, 1 dl tejszín, 1 evőkanál méz. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a többi hozzávalóval elkeverjük. Amennyiben elég édes az almánk, nem szükséges bele mézet tenni, úgy még természetesebb ízt

Alma tócsni mézes kökénylekvárral Tovább olvasom »

Kakaós-almás sütemény

Kakaós-almás sütemény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg kristálycukor, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 4 tojás, 4 alma, 4 evőkanál étolaj, 10 dkg csokoládé, 5 dkg vaj, 1 evőkanál holland kakaó, 6 evőkanál kajszibarack lekvár. A tepsihez zsír és kevés liszt. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Fahéjat, cukrot öntünk hozzá. Az egész, felvert tojásokat

Kakaós-almás sütemény Tovább olvasom »

Flódni

Flódni Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 30 dkg margarin, fél deci fehérbor. Töltelékhez: 24 dkg dió, 24 dkg őrölt mák, 6 nagyobb alma, 42 dkg cukor, 1 dl víz, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, narancshéj, citromhéj, 20 dkg mazsola, a tetejére 1 tojás. A tésztához a lisztbe porcukrot,

Flódni Tovább olvasom »