Parasztpite almával
Hozzávalók: 7 dl tej, 60 dkg finomliszt, 4 tojás, 4 dkg élesztő, 6 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, fél deci étolaj, 4 nagyobb alma.
A tejet meglangyosítjuk. Két decit kis tálkába borítunk, megszórjuk teáskanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, lisztet hintünk rá, és megvárjuk, míg megkel. A tojásokat felütjük. Elkeverjük négy evőkanál cukorral, az étolajjal, a liszttel, a felfutott élesztővel, majd a maradék langyos tejjel simára keverjük. Sűrű palacsintatészta állagú tésztát kapunk, amit konyharuhával letakarunk, és meleg helyen közel fél óráig kelesztünk.
Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Két evőkanál cukrot szórunk rá, és pár percig állni hagyjuk. Ekkor kicsavarjuk a levét, és két evőkanálnyi étolajon megpároljuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, átkenjük zsírral, majd ráborítjuk a megkelt tésztát. Elegyengetjük, és a tetejére az almából halmokat pakolunk úgy, hogy minden szelet közepébe jusson belőle.
180 fokon, 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva kínáljuk.