Tepsis töltött káposzta
Hozzávalók: (8 főre) 1 kg szálas savanyú káposzta, 1 fej savanyú káposzta levél, 2,5 dl rizs, 2 tojás, 1 kg darált sertéslapocka, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 40 dkg főtt, füstölt csülök, 3 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma. Rántás: 4 evőkanál liszt, 2 fakanál zsír, 2 teáskanál őrölt paprika. Tálaláshoz: tejföl, kenyér.
A szálas savanyú káposztát a tepsi aljában elterítjük. Rápakoljuk a szeletelt füstölt szalonnát.
A vöröshagymát és fokhagymát kis kockákra vágjuk.
Elkészítjük a tölteléket. A darált húsba beleütjük a tojásokat, fűszerezzük őrölt borssal, sóval, ráborítjuk a vöröshagyma és fokhagyma kockákat, hozzáadjuk a rizst, és alaposan összegyúrjuk az egészet.
A savanyított levél aljába egy púpos evőkanálnyi tölteléket halmozunk, két oldalról ráhajtjuk a káposztát, majd feltekerjük. Hajtással lefelé helyezzük a tepsibe.
Amikor az összes töltelékünk elkészült, megpakoljuk szeletekre vágott csülökkel, majd három deci vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben másfél óráig pároljuk.
Rántást készítünk. A felolvasztott zsírban lepirítjuk a lisztet, megszórjuk őrölt paprikával, hideg vízzel felengedjük, összeforraljuk, és a sütőből kivett káposzta tetejére öntjük. Óvatosan fakanállal elegyengetjük a töltelékek között, majd visszatoljuk a sütőbe és 15 perc alatt készre sütjük.
Azonnal fogyasztható, de napokig eltartható, melegíthető étel
Tálalásnál tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.