Zöldborsóleves hurkatésztával
Hozzávalók: (10 főre) 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 csokor lestyán, 3 krumpli, 50 dkg zöldborsó, só, őrölt feketebors, 1 fakanál sertészsír, 1 tv-paprika. Hurkatészta: 40 dkg liszt, 4 tojás, 1 evőkanál víz, csipetnyi só, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, só.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet félkarikákra, a krumplit kockákra vágjuk. Amennyiben hüvelyes borsónk van, azt is megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk.
A tésztához a vöröshagymát lereszeljük.
Egy nagyobb lábasban sertészsíron lesütjük a felaprított zöldségeket, majd púpos teáskanálnyi sót szórunk rá.
Meggyúrjuk a tésztát. A tojásokat felütjük, felhaboljuk, hozzáadjuk a lisztet, kevés sót, és vizet. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd két cipót alakítunk belőle. Lisztezett abroszon egyenként kisodorjuk.
A közben megpárolódott zöldségekre négy liter vizet öntünk. Beletesszük a lestyánt, a tv-paprikát, teáskanálnyi őrölt borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg majdnem elkészül. Idő közben ízlés szerint sózzuk, és a zöldborsót is hozzáadjuk.
Egy evőkanálnyi sertészsíron megpároljuk a reszelt hagymát. Púpos teáskanálnyi őrölt paprikával, kávéskanál borssal, kevés sóval ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. Ezután vékonyan rákenjük a kisodort tészta tetejére.
Elkezdjük hajtogatni. Két keskeny hajtás után levágunk egy csíkot, azt megpödörjük, majd két centis darabokra felvágjuk.
A lestyánt a levesből kiszedjük, és kifőzzük benne a hurkatésztát.
Amint megfőtt, tálalhatjuk.