Részeges pogácsa

Részeges pogácsa

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 1 teáskanál cukor, só, 5 dl tej, 3 evőkanál pálinka, vagy rum, 30 dkg margarin. Tetejére 1 tojás, napraforgómag, szezámmag és reszelt sajt.

A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk belőle egy kis pohárral, cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.

A lisztbe púpos evőkanálnyi sót szórunk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a pálinkát és a felfutott élesztős tejet. Langyos tejjel kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a táltól, és szépen hólyagosodik. Ekkor körbelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.

Amikor szépen megszaporodott a tésztánk, lisztezett deszkán olyan vékonyra sodorjuk, amilyenre lehet. Puha margarinnal átkenjük, és a szokásos módon hajtogatjuk: alulról felfelé, fölülről lefelé. A hajtásokat is átkenjük zsiradékkal. Ezután oldalról feltekerjük és újabb húsz percig pihentetjük.

Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.

A harmadik hajtogatás és pihentetés után már csak annyira sodorjuk ki, hogy szép vastag maradjon a tészta. Késsel bekockázzuk, közepes méretű szaggatóval kiszúrjuk, kézzel megsodorjuk a pogácsák oldalát, hogy még magasabbak legyenek. Tepsibe helyezzük, ott is tíz percet állni hagyjuk.

Ezután átkenjük tojással, megszórjuk magokkal és reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben húsz perc alatt szép pirosra sülnek a pogácsák. Amennyiben jól dolgoztunk, szépen megdőlnek, ettől lesznek „részegesek”.