HÍR védjegyes, krumplitöltelékes túrós derelye
Hozzávalók: (20 főre) 1 kg liszt, 3 tojás, 2,5-3 dl víz. Töltelék: 1,5 kg krumpli, fél liter tej, 1 evőkanál só. A tetejére 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg túró, só.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, burgonyanyomón áttörjük. Rövid ideig hűtjük, majd sóval és tejjel elkeverjük.
A lisztet átszitáljuk. A tojásokat felverve beleborítjuk, és a vízzel levestészta keménységű tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeállt, gyúrótáblán is alaposan átforgatjuk, majd kettévágjuk, hengereket formázunk belőle, letakarjuk, fél órát pihentetjük.
Ezután egyenként szép vékonyra kisodorjuk, mint a levestésztát. Az alsó részére púpos teáskanálnyi krumplis töltelékeket halmozunk, egymástól kb. öt-hét centi távolságra. A tésztát felhajtjuk, a töltelékek között és a szélein gondosan lenyomkodjuk, nehogy szétnyíljanak főzés közben. Ezután derelyevágóval szétvágjuk.
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, olvasztott zsírral összekeverjük. Összetört, sós túrót szórunk rá.