Cakkumpakk étel
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 zöldpaprika, 2 nagyobb vöröshagyma, 20 dkg füstölt sonka, 20 dkg füstölt kolbász, 20 dkg debreceni, 1 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika, só, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál fokhagyma (por). A nokedlihez: 2 tojás, 1 kávéskanál só, kb. 15 dkg liszt. A habaráshoz: 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. Egy lábasba zsírt teszünk, beleborítjuk a hagymát, rászeljük a zöldpaprikát, és hozzáadjuk a sonkát is. Az egészet együtt megpirítjuk.
Amikor már üveges lett a hagyma, őrölt paprikával megszórjuk, elkeverjük, és azonnal felöntjük egy liter vízzel. Fedő alatt főzzük.
A krumplit megtisztítjuk és hosszúkásra felvágjuk. A felforrt ételbe tesszük, és további fél liter vízzel pótoljuk a levét. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával és fokhagymával fűszerezzük.
A kolbászféléket vékony karikákra vágjuk. Ez akkor kerül a lábasba, amikor a krumpli már majdnem teljesen megfőtt.
A tojásokat sóval együtt felverjük, és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit a tojások felvesznek. Ezt nokedli szaggatóval tesszük az ételbe.
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, és ezzel még összeforraljuk a cakkumpakkot.