Badacsonyi köleskása
Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 szelet zellergumó, 2 paprika, 2 paradicsom, 60 dkg krumpli, 1,5 dl badacsonyi kéknyelű, 3 fakanál sertészsír, 3 teáskanál só, 20 dkg köles, 3 teáskanál egész kömény, 1 csokor borsikafű, 1 csokor majoránna, 4-5 ág kakukkfű, 4 teáskanál őrölt paprika.
A szalonnát kockákra vágjuk, és bográcsban (lábasban) sertészsíron megpirítjuk. Közben a zöldségféléket (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, zeller, krumpli) megtisztítjuk, és a paradicsommal, paprikával együtt kockákra vágjuk.
Az átsült szalonnás zsírra rátesszük az egész köményt, és kipattogtatjuk benne. Felöntjük borral, majd amikor átmelegedett, hozzáadjuk a vöröshagymát.
Megvárjuk, míg üvegesre párolódik, ekkor hozzátehetjük a sárgarépát, petrezselymet és zellert. Ezzel együtt 10-15 percig sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is. Kis idő múlva beleszórjuk a fokhagymát, és a krumplit. Lehetőség szerint friss fűszernövényekkel – majoránnával, borsikafűvel, kakukkfűvel – ízesítjük.
Összeforgatjuk, majd őrölt paprikával színesítjük. Ilyenkor tesszük bele a kölest. Kicsit kevergetjük, majd felengedjük nyolc dl vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük.