Öreglebbencs

Öreglebbencs

Hozzávalók: 50 dkg füstölt szalonna, 50 dkg lebbencstészta, 2 kg krumpli, 6 nagyobb fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 6 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 3 teáskanál őrölt paprika, 4 teáskanál házi ételízesítő (vagy só).

A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, a lebbencstésztát összetörjük. A krumplit, a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a paprikával együtt kockákra vágjuk.

A szalonnát bográcsban lepirítjuk, beleöntjük a vöröshagymát és a színes paprikát. Pár perc alatt átpirítjuk, és amikor már félpuha a hagyma, hozzáborítjuk a lebbencstésztát. Ezzel együtt sűrűn kevergetve tovább sütjük.

Megszórjuk őrölt paprikával, és azonnal felengedjük egy liternyi vízzel. Beleöntjük a felkockázott krumplit, és annyi vízzel pótoljuk a levét, hogy az egészet ellepje. Házi ételízesítővel, vagy sóval fűszerezzük, majd összeforraljuk. Amikor a levét már teljesen elfőtte, belekeverjük a paradicsomot, és a fokhagymát. Kis csokor apróra vágott lestyán levéllel ízesítjük, ekkor vehetjük is le a tűzről, és tálalhatjuk.

Idényjellegű savanyúság, vagy kovászos uborka illik hozzá.