Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Hozzávalók: 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 4 tojás, 5 dkg margarin, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, ánizs, vagy más mézeskalács fűszer. A mázhoz: 2 tojás fehérje, 6 evőkanál porcukor. Az összeragasztáshoz egy tojás fehérje, fogpiszkáló, gombostű, vagy kisfejű szeg. A tepsi kikenéséhez margarin.

A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, a margarint, a fűszereket, és a mézet. Összegyúrjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, félretesszük, és hűvös helyen legalább fél óráig pihentetjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra kinyújtjuk. A házikóhoz kartonpapírból tetszőleges nagyságú sablont készítünk. Ezt a tésztára helyezve körbevágjuk. Négy egyforma téglalap lehet a két hosszabbik oldala és a tető, az ötödiket félbevágjuk, ez lesz a házikó eleje és hátsó fala.

A maradék tésztából karácsonyi formákat szaggatunk.

Margarinnal kikent tepsibe helyezzük a mézeskalácsokat, és előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

A tojásfehérjét porcukorral kemény habbá verjük. Ezzel ízlés szerint feldíszítjük a házikó egyes elemeit, és a kiszaggatott formákat. Ha gyors száradást szeretnénk, akkor öt percre betesszük a sütőbe (ilyenkor kicsit megbarnul a díszítés), de egy éjszakát pihentetve magától is megszárad a máz a tésztán.

A házikó oldalait tojásfehérjével átkenve összeragasztjuk. Biztonság kedvéért fogvájóval, vagy gombostűvel ideiglenesen rögzíthetjük, míg teljesen megszárad.

Díszítésként kiszúrt formákat is ragaszthatunk rá, vagy köré is rakhatjuk, mint rágcsálnivalót.