Szentandrási öregtarhonya

Szentandrási öregtarhonya

Hozzávalók: (15főre) 1 kg tarhonya, 20 dkg sertészsír, 2 vöröshagyma, 5 teáskanál őrölt paprika, 4 paradicsom, 3 fehér paprika, 50 dkg burgonya, 40 dkg füstölt kolbász, 6 teáskanál só. A tarhonyához: 10 tojás, 2 kg liszt, 2 evőkanál só, 2-2,5 dl víz.

A tarhonyához a tojásokat tálba ütjük, sót, és vizet adunk hozzá, és villával felverjük. Fateknőbe lisztet borítunk, apránként rácsurgatjuk a tojást, és folyamatos dörzsöléssel beledolgozzuk. Hosszasan gyúrjuk, hogy kiadja a színét a tojás. Amikor már jó, morzsás állagú a tésztánk, akkor pár percig pihentetjük, majd rostán átdörzsöljük egy tiszta terítőre. Ott szétterítjük, és árnyékos, meleg helyen 2 napig szárítjuk. Ez a tarhonya vászonzacskóban hosszú ideig eltartható.

A bográcsos ételhez a hozzávalókat előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a krumplit megtisztítjuk, és a paradicsomhoz, paprikához hasonlóan vékony karikákra szeljük.

A bográcsban zsírt olvasztunk, ebben aranyló barnára pirítjuk a tarhonyát, majd rátesszük a paradicsomot és paprikát is. Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, majd felengedjük 2-3 liter vízzel. Állandó keverés mellett 10-15 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplit, és együtt rotyogtatjuk tovább. Főzés közben az elpárolgott levet apránként pótoljuk, és kb. fél óra alatt az egészet puhára főzzük. Közben sóval ízesítjük. Amikor már majdnem teljesen kész, beletesszük a karikákra vágott füstölt kolbászt is. Egyet forralunk rajta, és friss kenyérrel kínáljuk.