dió

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes Hozzávalók: (4 rúdhoz) 80 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 4 evőkanál olvasztott sertészsír, 12 dkg porcukor, csipetnyi só, langyos tej. Almás töltelék: 40 dkg alma, 2 teáskanál fahéj, 15 dkg cukor, 10 dkg cukros darált dió. Diós-meggyes töltelék: 40 dkg meggy, 15 dkg cukor, 10 dkg cseresznye, 1 […]

Fahéjas-almás és diós-meggyes kelt rétes Tovább olvasom »

Egy tészta, négy étel

Egy tészta, négy étel: krumplilaska, szilvalekváros gombóc, túrós és mákos begyerő Hozzávalók: 3 kg krumpli, só, 90 dkg liszt. Laska: házi disznózsír. Túrós begyerő: sertészsír, 50 dkg túró, só, rétesliszt. Mákos begyerő: 25 dkg darált mák, 25 dkg kristálycukor, sertészsír, rétesliszt. Gombóc: fél üveg szilvalekvár, 30 dkg búzadara, só, 2 fakanál sertészsír, 15 dkg kristálycukor.

Egy tészta, négy étel Tovább olvasom »

Babtorta

Babtorta Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört bab, 5 tojás, 18 dkg porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg darált dió, fél csomag sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 dkg vaj, a töltelékhez baracklekvár. A citrom héját lereszeljük, és a darált dióval összekeverjük. A tortaforma alját sütőpapírral borítjuk, oldalát vajjal lekenjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá

Babtorta Tovább olvasom »

Rakott tészta

Rakott tészta Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 1 tojás, víz. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 púpos evőkanál szilvalekvár, 5 púpos evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál sertészsír, 3,5 dl tejföl, só. Elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással és annyi vízzel kidolgozzuk, hogy gyúrható, kemény tésztát nyerjünk. Gyúródeszkán is

Rakott tészta Tovább olvasom »

Szigetközi diós kifli

Szigetközi diós kifli Hozzávalók: (4 rúd, rudanként 16-17 kifli) 50 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, csipetnyi só, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl. Hab: 4 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 3 evőkanál baracklekvár, 30 dkg darált dió. A tészta kenéséhez 2 evőkanál sertészsír, liszt. A szóráshoz porcukor. A lisztet átszitáljuk. Csipetnyi sót, zsírt, négy tojás

Szigetközi diós kifli Tovább olvasom »

Körtés-diós kelt prósza

Körtés-diós kelt prósza Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dl tej, 2 tojás, 3 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg margarin, 15 dkg cukros darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 nagyobb körte. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleütjük a tojásokat, habverővel kikeverjük, beleborítjuk a megkelt élesztőt, és

Körtés-diós kelt prósza Tovább olvasom »

Diós briós

Diós briós Hozzávalók: (12 brióshoz) 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl kefir, 2 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só, 6 csepp folyékony édesítőszer. A kenéshez étolaj, a tetejére: 20 dkg dió, 5 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot

Diós briós Tovább olvasom »

Gyúrott sütemény

Gyúrott sütemény Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor. Tetejére: 1 tojás fehérje, 15 dkg vágott dió, 2 evőkanál kristálycukor. A cukrot, zsírt, tojások sárgáját, tejfölt egy nagyobb tálban összekeverjük. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Amikor jól összeállt, lisztezett

Gyúrott sütemény Tovább olvasom »

Flódni

Flódni Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 10 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 30 dkg margarin, fél deci fehérbor. Töltelékhez: 24 dkg dió, 24 dkg őrölt mák, 6 nagyobb alma, 42 dkg cukor, 1 dl víz, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, narancshéj, citromhéj, 20 dkg mazsola, a tetejére 1 tojás. A tésztához a lisztbe porcukrot,

Flódni Tovább olvasom »

Borzas Kata

Borzas Kata Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, 15 dkg margarin (zsír), 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál tejföl. Töltelék: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 8 evőkanál baracklekvár. A tetejére porcukor. Először a tésztát állítjuk össze. A lisztbe sót és sütőport keverünk. Egy másik tálba

Borzas Kata Tovább olvasom »

Frentő

Frentő Hozzávalók: egy kg liszt, 8 dkg zsír, vagy margarin, 5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 közepes nagyságú burgonya, 5-6 deci tej, szilvalekvár, mák, porcukor. A burgonyát megtisztítjuk, puhára főzzük, és áttörjük. két dl langyos, cukros tejbe beleszórunk egy kevés lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A zsírt, vagy

Frentő Tovább olvasom »