dió

Diós stángli

Diós stángli Hozzávalók: 35 dkg porcukor, 35 dkg darált dió, 35 dkg liszt, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, késhegynyi szódabikarbóna, fél sütőpor, 1 dl tej. A tetejére: két tojás fehérje, 20 dkg porcukor. A lisztet tálba borítjuk, rászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a diót, és összekeverjük. Beletesszük az egész tojásokat és sárgákat, …

Diós stángli Tovább »

Diós pogácsa

Diós pogácsa Hozzávalók: 65 dkg liszt, 15 dkg vágott dió, 15 dkg margarin, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 4 púpos evőkanál tejföl. A tetejére 1 tojás. A tejet meglangyosítjuk, a cukorral és az élesztővel kelni hagyjuk. A lisztbe beleszórjuk a durvára vágott diót, …

Diós pogácsa Tovább »

Rózsika szelet

Rózsika szelet Hozzávalók: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, fél citrom héja, 15 dkg zsír, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só. Töltelék: 4 evőkanál baracklekvár, 10 dkg dió, 2 evőkanál kristálycukor, fél citrom héja. Máz: 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, fél citrom leve, …

Rózsika szelet Tovább »

Somlói galuska

Somlói galuska Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg liszt, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, 6 evőkanál víz, csipetnyi só, 4-5 evőkanál kakaópor, 1,5 dl narancslé, 1 evőkanál rum, 3 evőkanál baracklekvár, 20 dkg darált dió, 15 dkg pirított dió, 40 dkg krémpor, 1 liter tej, 2 evőkanál vaníliás cukor. A tetejére csokoládé öntet, tejszínhab. A tojásokat …

Somlói galuska Tovább »

Tuba mama almás pitéje

Tuba mama almás pitéje Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 20 dkg zsír, 2 tojás, ½ sütőpor, 3 evőkanál tejföl, csipetnyi só, a tetejére 2 tojás sárgája. Töltelék: 2 kg alma, 2 evőkanál őrölt fahéj, 20 dkg cukor, 2-3 evőkanál kakaópor, 15 dkg pirított dió, 5 dkg búzadara. A lisztet tálba borítjuk, elkeverjük benne …

Tuba mama almás pitéje Tovább »

Sárgabarackos rétes

Sárgabarackos rétes Hozzávalók: (5 levél réteshez) 1 kg liszt, 3 tojás sárgája, kb. fél liter langyos, sós víz, 3 evőkanál étolaj, 5 evőkanál olvasztott zsír. A töltelékhez: 1,5 kg sárgabarack, 30 dkg őrölt dió, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint cukor, 5 vaníliás cukor, 3 dl tejföl, 2 teáskanál fahéj. A lisztet tálba szitáljuk, langyos, sós …

Sárgabarackos rétes Tovább »

Agglegény sütemény

Agglegény sütemény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 citrom héja, 2 tojás, 4 dkg sertészsír, 15 dkg dió, csipetnyi só. A tejet meglangyosítjuk egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük pihenni. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat dagasztótálba helyezzük, hozzáadjuk a zsírt, öt evőkanál cukrot, és …

Agglegény sütemény Tovább »

Duci-süti

Duci-süti Hozzávalók: 12 db réteslap, 50 dkg mák, 50 dkg túró, 50 dkg dió, 2 púpos evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 dl étolaj a locsoláshoz, 15 púpos evőkanál porcukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 dl forró víz. Először a töltelékeket előkészítjük. A mákba öt púpos evőkanál porcukrot szórunk, és egy deci forró vízzel összekeverjük. …

Duci-süti Tovább »

Diós dedelle

Diós dedelle Hozzávalók: (6 főre) 1 kg krumpli, 50 dkg liszt, só, kevés víz, fél üveg szilvalekvár, 50 dkg darált dió, 25 dkg cukor. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, megvárjuk, míg langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, és alaposan összemorzsoljuk vele. Két evőkanálnyi víz is kell hozzá, hogy …

Diós dedelle Tovább »

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, szódavíz, olvasztott zsír a kenéshez. Zsíros rántás: 1 fakanál zsír, 2 evőkanál liszt. Töltelék: 25 dkg mák, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola. A lisztet a felvert tojással, sóval és szódavízzel alaposan, rétestészta állagúra kidolgozzuk. Két evőkanál lisztből és egy fakanál …

Sodort mákos-mazsolás és diós-almás rétes Tovább »

Felvidéki mákos és diós pogácsa

Felvidéki mákos és diós pogácsa Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 60 dkg liszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, só, 2 evőkanál sertészsír, 40 dkg darált mák, 50 dkg darált dió, 25 dkg cukor. A krumplit megtisztítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A diót és a mákot cukorral összekeverjük. …

Felvidéki mákos és diós pogácsa Tovább »

Almatorta

Almatorta Hozzávalók: tészta: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál porcukor, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só. Töltelék: 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg darált dió. Öntet: 3 tojás, 12 dkg cukor, 1 dl tejföl. A forma előkészítéséhez vaj és liszt. A lisztet …

Almatorta Tovább »