Szigetközi diós kifli

Szigetközi diós kifli

Hozzávalók: (4 rúd, rudanként 16-17 kifli) 50 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, csipetnyi só, 4 tojás sárgája, 2 dl tejföl. Hab: 4 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 3 evőkanál baracklekvár, 30 dkg darált dió. A tészta kenéséhez 2 evőkanál sertészsír, liszt. A szóráshoz porcukor.

A lisztet átszitáljuk. Csipetnyi sót, zsírt, négy tojás sárgáját teszünk bele. Összekeverjük, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy összeálljon, jól sodorható legyen a tészta. Gyúródeszkán is alaposan átdolgozzuk, majd négyfelé vágjuk. Letakarjuk, és addig pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.

A tojások fehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, és amikor már jó kemény a hab, beleforgatjuk a lekvárt, majd a diót is.

A tésztákat egyenként levestészta vékonyságúra sodorjuk. Olvasztott zsírral meglocsoljuk, elkenjük rajta, liszttel megszórjuk, majd feltekerjük, mint a kalácsot.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

A rudakat két centis darabkákra elvágjuk, ezeket egyenként négyzet alakúra, vékonyra sodorjuk. Közepükbe egy-egy kis evőkanálnyi tölteléket halmozunk, majd kifli alakot formázunk belőlük, és tepsibe helyezzük.

Kétszáz fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Még melegen megszórjuk porcukorral.

A diós kifli sokáig eláll, egy hétig is puha marad.