Rácsos almás pite

Rácsos almás pite

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, vaníliás cukor, citromhéj.

Töltelék: 8 közepes alma, 2 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, citromlé, 2 evőkanál kekszmorzsa.

A tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, majd a margarinnal az egészet összemorzsoljuk. Beletesszük a tojás sárgáját és összeállítjuk a tésztát, amit egy éjszakán át hideg helyen pihentetünk.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ízesítjük cukorral, őrölt fahéjjal, kevés citromlevet csepegtetünk rá.

A megpihent tésztát 2/3 – 1/3 részre szétválasztjuk, a nagyobbikból kerek formát sodrunk, és egy gyümölcstorta sütő formába belenyomkodjuk. Kekszmorzsával megszórjuk, hogy felszívja a nedvességet. Ráhalmozzuk a tölteléket.

A félretett tésztából rudakat sodrunk, és a pite tetejét berácsozzuk vele.

Előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt megsütjük.

Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.