Krumplipogácsa paradicsomszósszal (Krumpli flute)
Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 1 teáskanál só, 1 tojás, liszt, a sütéshez sertészsír. Paradicsomszósz: 3,5 dl sűrű paradicsomlé, 3 evőkanál liszt, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, egy kis zellerlevél.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla. Ízlés szerint még sózzuk, majd elkeverjük benne a zsírt. Áttörjük, és hűlni hagyjuk.
Közben a szószhoz egy evőkanál zsírt olvasztunk, ebben a lisztet világosra pirítjuk, felengedjük paradicsomlével, sóval, cukorral ízesítve sűrűre főzzük.
A meghűlt krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a sót, és annyi lisztet, hogy formázható anyagot kapjunk. Ezekből lisztes kézzel gombócokat formázunk, amit lelapítunk, és forró olajban mindkét oldalán szép színesre sütünk.
Paradicsomszósszal tálaljuk.