Vízen kullogó

Vízen kullogó

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj. A sodráshoz: 30 dkg kristálycukor.

A tejet meglangyosítjuk, kis tálba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, csipetnyi sót, evőkanálnyi cukrot szórunk rá.

A lisztet tálba borítjuk, összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt. Jó alaposan kidolgozzuk.

Egy nagyobb konyharuhát megszórunk liszttel, beletesszük a tésztát, rákötjük egy nagyobb fakanálra, amelynek segítségével nagy fazék hideg vízbe belelógatjuk. Egy órán át állni hagyjuk. Itt megkel, és akkor az igazi, ha feljön a víz tetejére, sőt, még át is fordul a batyu.

Kivesszük, lecsepegtetjük, gyúródeszkára helyezzük, kisebb darabokra vágjuk. A táblát jól megszórjuk cukorral, ezen sodorjuk hosszú rúddá a tésztát. Kb. hat centis darabkákra vágjuk, középen megtekerjük, és az így kapott kis masnikat újra megforgatjuk a cukorban.

Kizsírozott tepsibe helyezzük, majd kb. húsz perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alján megkaramellizálódik a cukor. Ilyenkor gyorsan szedjük ki, hogy ne ragadjon rá a sütőlapra. Tálcára szedjük, és azonnal fogyaszthatjuk.