Galga-menti grízes-lekváros rétes

Galga-menti grízes-lekváros rétes

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 4 evőkanál olvasztott zsír, só, 1 tojás, 3 dl tej, 2 dl víz, 1 kávéskanál ecet, 15 dkg fagyos sertészsír, 10 dkg rétesliszt. Töltelék: 60 dkg búzadara, 10 dkg sertészsír, 8 dl meleg víz, só, 15 dkg cukor, 2 üveg baracklekvár.

A réteslisztet a fagyos zsírral és az ecettel összedolgozzuk. A tejet és a vizet meglangyosítjuk, összeöntjük. A finomlisztbe beleborítjuk a felhabolt tojást, szórunk rá egy kávéskanál sót, adunk hozzá négy evőkanál olvasztott zsírt, és a vizes tejjel összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig dagasztani, amikor eldolgoztuk az alapanyagokat, letakarjuk egy nylonzacskóval, konyharuhával befedjük, és húsz percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A zsírt felmelegítjük, ráöntjük a búzadarát, és színesre pirítjuk. Felöntjük meleg vízzel, visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a víz elpárolog róla. Hozzáadjuk a cukrot, és hűlni hagyjuk.

A megpihent tésztát átdolgozzuk, lisztezett deszkán négyfelé vágjuk, ezeket egyenként kicipózzuk, és sodrófával húszcentis átmérőjűre kinyújtjuk. Az alsó három tésztát úgy helyezzük egymásra, hogy közöttük megkenjük réteslisztes zsírral. A negyedikkel beborítjuk, ennek a tetejét és az egész oldalát átkenjük olvasztott zsírral. Újabb húsz percig pihenni hagyjuk.

Az abroszt lelisztezzük, a rétegezett tésztát óvatosan, minél nagyobbra, vékonyra széthúzzuk rajta. Vastag szélét legombolyítjuk, ezt a tejes táska betétjéhez félretesszük.

A rétes alap egyik hosszanti oldalára vastagon grízes tölteléket halmozunk, kicsit megszórjuk vele a tészta többi részét is, majd a töltelék tetejét gazdagon megrakjuk kajszi lekvárral.

Abrosz segítségével feltekerjük a rétest, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Eligazítjuk benne, olvasztott zsírral átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben kb. harminc perc alatt megsütjük.

Hűlni hagyjuk, utána lehet szeletelni, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk a tetejét.