Paprikás-hagymás nudli sült oldalassal

Paprikás-hagymás nudli sült oldalassal

Hozzávalók: 1 egész oldalas, 1 nagyobb fej fokhagyma. A tepsihez 1 evőkanál sertészsír.

A fűszerkeverékhez: 2 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 teáskanál majoránna.

A nudlihoz: 50 dkg krumpli, 20 dkg liszt, só, 1 evőkanál sertészsír, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika.

Az oldalast szeletekre vágjuk, tetejét beirdaljuk, ezekbe tisztított fokhagyma gerezdeket nyomunk. A fűszereket összekeverjük, és alaposan bedörzsöljük vele az oldalast. Egy éjszakán át ebben pácoljuk. Másnap kizsírozott tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és kb. egy óra alatt puhára sütjük. Ekkor levesszük róla a fedőt, és megpirítjuk a húst.

A nudlihoz a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és fazékban egy púpos teáskanál sóval ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, elkeverjük benne a zsírt, és hűlni hagyjuk. Ezután a liszttel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kicsit kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, majd centis darabkákra aprítjuk, amelyeket egyenként megsodrunk.

Sós vizet forralunk, ebben a nudlikat kifőzzük. Leszűrjük, és tálba szedjük.

A vöröshagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk. A szalonna zsírját kisütjük, megsütjük benne a hagymát. A tűzről félrehúzva őrölt paprikát keverünk bele, amit felengedünk egy deci vízzel és összeforralunk. Amikor elfőtte a levét, beleforgatjuk a nudlit. Sült oldalassal és savanyúsággal kínáljuk.