Gombócos káposztaleves füstölt csülökkel
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 előfőzött füstölt csülök, 3 babérlevél, 10 szem egészbors, só, 1 liter paradicsomlé. Rántáshoz: 2 evőkanál liszt, 2 fakanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt paprika. Gombóc: 30 dkg darált lapocka, 10 dkg előfőzött rizs, 1 evőkanál zsír, 2 tojás, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, 1 tojás fehérje.
A füstölt csülköt előző este megfőzzük. A levét is félretesszük.
A káposztát megkóstoljuk, és amennyiben túl sós, vagy savanyú, hideg vízben átmossuk.
Ezután fazékba szedjük, majd kétliternyi csülök lével felengedve, babérlevéllel, és egész borssal fűszerezve forrástól számítva húsz percig főzzük.
A rizs alá teszünk kevés zsírt, és dupla mennyiségű forró vízzel felöntve egy teáskanál sóval puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A csülköt kicsontozzuk, nagyobb kockákra daraboljuk.
A gombóchúst befűszerezzük. Reszelünk bele két gerezd fokhagymát, szórunk rá őrölt borsot, őrölt paprikát, egy teáskanál sót, hozzáadjuk a tojásokat és a kihűlt rizzsel összegyúrjuk.
Közben a paradicsomlevet ráöntjük a káposztára, majd rántást készítünk hozzá.
A lisztet a zsírban zsemleszínűre pirítjuk, a tűzről félrehúzva belekeverjük a paprikát, hideg vízzel felöntjük, ezzel sűrítjük a levesünket.
A gombócok formázásához egy tojás fehérjét villával felhabozunk. Kezünket megmártjuk benne, így formázzuk ki a gombócokat, amelyeket a káposztára helyezünk. A tojásfehérje habtól a gombócok szép simák lesznek, és nem esnek szét főzés közben.
Megkóstoljuk az ételt, amennyiben szükséges, még pótolhatjuk a fűszereket, majd amikor a gombócok is elkészültek, beleborítjuk a csülökdarabkákat is.
Ekkor már nem kevergetjük, csak egyet rottyantunk rajta, és már tálalhatjuk is. Tejföllel, kenyérrel nagyon finom, tartalmas egytálétel.