Simontornyai betyárpecsenye
Hozzávalók: 80 dkg sertés szűzpecsenye, só, 25 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 4 fehérpaprika, 10 csípős paprika, 10 dkg fokhagyma, 1 paradicsom, 2 púpos kávéskanál őrölt feketebors, 30 szem egész kömény, 4 dkg paprikakrém, 8 teáskanál fűszerpaprika, 10 dkg liszt, a sütéshez étolaj, 1 kg burgonya, 2 dl tejföl.
A szűzpecsenyét szeletekre vágjuk, és besózzuk. Szaftot készítünk. A zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát és a fehérpaprikát fél centis csíkokra szeleteljük, a csípős paprikát is összedaraboljuk. Forró zsírban két teáskanálnyi sóval üvegesre pároljuk a hagymát. Levesszük, hozzákeverjük a paprikákat, és belevágunk egy paradicsomot is. Őrölt borssal, köménymaggal fűszerezzük, átforrósítjuk, ízlés szerint sózzuk, és paprikakrémet is adunk hozzá. Amikor levet eresztett, megszórjuk fűszerpaprikával, és felengedjük 6-7 dl hideg vízzel. Felforraljuk, és zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ezután már csak 4-5 percig főzzük, és elkészült.
A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban mindkét oldalukon hirtelen átsütjük.
Tálaláskor sült burgonyát kínálunk mellé. A pecsenyét szafttal, és tejföllel meglocsolva kínáljuk.