Parázson főtt töltött káposzta

Parázson főtt töltött káposzta

Hozzávalók: 2 kg savanyú káposzta, 2 kg savanyított káposzta levél, 3 kg sertés darált hús, 2 marék rizs, 4 tojás, 1 teáskanál őrölt feketebors, 6 dkg só, 9 dkg őrölt paprika, 5 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 sertés köröm, 20 dkg füstölt csülök, 3 dl lecsó, 6 evőkanál liszt.

A darált húst besózzuk, őrölt paprikát és borsot szórunk rá, és zúzott fokhagymával összegyúrjuk. A tojásokat felhaboljuk, a rizzsel együtt a fűszerezett töltelékbe jó alaposan beleforgatjuk.

Egy tűzálló cserépedény alját kizsírozzuk. Két kis máglyában parazsat készítünk úgy, hogy az edény éppen közé férjen.

A fejes káposzta vastagabb ereit kivágjuk, az apró káposztát, amennyiben túl savanyú, enyhén átmossuk. A vöröshagymát felkockázzuk.

A káposzta levelekbe gombócnyi tölteléket helyezünk, feltekerjük, két végét benyomjuk.

A cserépedény alját megszórjuk vágott savanyú káposztával, erre egy sor tölteléket pakolunk. Vöröshagymát, lecsót és lisztet szórunk rá, majd befedjük újabb sor káposztával. Erre kerül a félbevágott köröm és a füstölt csülök.

Újra töltelékek következnek, amíg az alapanyagunk tart. A tetejét vöröshagymával, lecsóval, liszttel szórjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát és az egészet vágott káposztával lezárjuk.

Az edényt lefedjük, és parázs között, két-három óra alatt megfőzzük.

Fokhagymás rántással is lehet készíteni, ebben az esetben a sorok közötti lisztszórást elhagyjuk. Még finomabb lesz a káposzta, ha disznóvágáskor készül friss húsból, és a felöntéskor abalevet is adunk hozzá.